Последни новини
Home / Законът / Арестът на главния юрисконсулт на община „Подуяне“ изненадал кмета й

Арестът на главния юрисконсулт на община „Подуяне“ изненадал кмета й

Defakto.bg
Ева Митова

Кметът на район „Подуяне” в столицата Ева Митова показа изненада от  ареста на главния си юрисконсулт Лилия Геринска – това се видя от  изявлението й  по Нова тв тази сутрин.
Геринска бе задържана вчера с 10 000 лева, дадени от „А. Е.” ЕООД, за да бъде спечелена обществена поръчка за саниране на блок.  Стойността на поръчката е 2 000 000 лева.  Има данни и за още изнудвани фирми. Една от тях е пратила Геринска на почивка в хотел, твърди прокуратурата.
„За мен тези почивки и отношения са новина. На мен технологията на случващото се не ми е ясна. Трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата. Ние съдействаме напълно”, заяви Митова. Тя посочи, че при обществена поръчка се полагат няколко подписа и за нея технологично не е ясно как е ставало нагласянето на търговете.
Както съобщи вчера СГС, главният юрисконсулт на район „Подуяне“ Лилия Геринска в Столичната община бе задържана  за подкуп в момента на неговото получаване. Юристката е взела парите срещу нагласяване на обществени поръчки, категорични са прокурорите.  Общият размер на получената от Геренска сума, според прокуратурата, е 15 000, по-рано тя е  получила сума от 5000 лева.

Геренска е задържана за срок от 72 часа, а сигналът за корупционни действия е получен в ГДБОП през октомври миналата година. В момента се проверява цялата документация назад във времето.

„По случая беше използван целият набор от възможностите на СРС-та“, уточни директорът на ГДБОП. Той допълни, че тепърва предстои работа по фактите, установени чрез тях, но са налице необходимите данни и доказателства за образуване на досъдебното производство. „Заради бързия развой на случая вчера, организирахме бърза акция за задържане на двамата – служителката и предалия подкупа, който в последствие свидетелства“, заяви  Ивайло Спиридонов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.