Последни новини
Home / Законът / Във ВСС атакуваха Панов за годишния доклад, Цацаров – със соломоновско решение

Във ВСС атакуваха Панов за годишния доклад, Цацаров – със соломоновско решение

Defakto.bg

 Неочаквано и почти безпрецедентно Лозан Панов бе атакуван днес за годишния си доклад за работата на съдилищата и на ВКС. Случи се на пленума на Висшия съдебен съвет, където обичайно докладите на председателите на ВКС и на ВАС, както и на главния прокурор се приемат формално и се изпращат без забележки в парламента.

Днес двама от кадровиците и то от съдийската колегия – Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков гласуваха „против“ доклада на Панов.

Дългогодишната практика бе спазена за доклада за дейността на прокуратурата. А самият Сотир Цацаров подчерта, че „особен акцент“ в него са „необходимите законодателни промени“. Както Де факто писа, прокуратурата настоява за твърде дискусионни промени, свързани с отпадането на отговорността на провокация към подкуп, удължаване на сроковете на предварителните арести и използването на спецразузнавателни средства.

Коментари във ВСС нямаше, въпроси не бяха задавани (макар че главният прокурор стоя до края и очевидно нямаше нищо против да го питат), докладът се прие единодушно.

Изложението

Лозан Панов направи далеч по-пространно изложение за своя доклад.   Отчете законодателни проблеми с акцент върху неясните правила, по които се атакува изборът на членове на ВСС и ги илюстрира с делото, заведено от Методи Лалов срещу вота за членове на съдийската колегия (казусът вече е в Страсбург) – общият състав на съдии от ВКС и ВАС ходом дописваше правилата, по които ще работи и ще се произнася. Като друг проблем бяха откроени „тайните“ присъди, въведени с последните промени в НПК и в съдебния закон.

Панов говори също за нуждата от ново подемане на темата за съдебната карта, за да се реши проблемът с твърде неравномерната натовареност на съдиите из страната. Както и за „теснотията“ в Съдебната палата, откъдето е „крайно време“ да се изведат институции.

Критиката

Задачата на доклада е не да представя статистика, а да информира за дейността на съдийството, от него зависят посланията към обществото и създаваната представа за съдиите, обяви Даниела Марчева. И атакува: „Четвърта година отчитате нерешен проблем за неравномерната натовареност. Но казвате, че единственият път за преодоляване е промяна на съдебната карта. Нима закриването на съдилища ще реши проблема, не е ли истинската мярка промяната на подсъдността и електронното правосъдие? Не смятате ли, че закриването на съдилища е удар по държавността?“

Марчева критикува Панов и че не е представил идеите за промени в ГПК на най-натоварените съдилища – районния и градски съд в София (за промени в подсъдността и други, обобщени още в предния ВСС) и похвали председателя на ВАС Георги Чолаков, който го е направил за административните съдилища.

Друга критика към Панов бе, че като че ли дава приоритет на НПК пред ГПК. Както и че като управител на Съдебната палата в София трябва да инициира решенията, а не ВСС да се занимава с помещенията за апелативния съд (имаше такъв дебат по искането на председателя на САС да им се даде и гардеробната на Съдебната палата, което не стана).

„Няма да гласувам за изпращането на доклада в този вид, не съм съгласна да се закриват съдилища. От този анализ за мен личи едно дълбоко непознаване и неразбиране на истинските проблеми на съдилищата“, заключи Марчева.

Отговорът

Лозан Панов отговори, че поставя проблема за Съдебната палата от 2015 г. , а кабинетната криза в апелативния съд е решена, макар и не идеално – осигурени са още 2 кабинета, където да се съберат по трима съдии (в СГС се събират и по четирима). Даде знак и че след преместването на специализираните съдилища и прокуратури в бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“, в сегашната им сграда на ул. „Черковна“ могат да се преместят военните структури на правосъдието, а вероятно и други.

За столичния районен съд обобщи – проблемът му няма да се реши чрез командироване, но това все пак подпомага по-нормалната работа и той подкрепя законодателните предложения за нова местна подсъдност.

„Съдебната карта е много дълга тема, надявам се новият състав на ВСС да я поднови“, наблегна Лозан Панов. И посочи, че в момента има съдилища, отстоянието между които е няколко километра, а разликата в броя на делата е отчетлива.

Атанаска Дишева се включи с напомняне, че компетентен по проблемите на съдебните сгради, натовареността и съдебната карта все пак е ВСС. „Ако ние нищо не правим по въпросите, защо очакваме да го направи един човек?“, запита на свой ред Дишева.

Даниела Марчева настоя, ако докладът се приеме, да се изпрати в НС заедно с пълния стенографски протокол от заседанието.

Министър Цецка Цачева тук се обади с уточнението, че заседанията на съвета са публични, както и протоколите му и няма нужда отделно да се изпращат.

Накрая се намеси Сотир Цацаров. „Извинявам се, че ще взема становище, но се води една безсмислена, изяждаща време и не раждаща нищо полезно дискусия“. Излезе със соломоновско предложение: и двата доклада да се изпратят в НС ведно с пълния протокол – както в частта за съда, така и за прокуратурата.

Прие се.

Това е втората в рамките на два поредни дни консенсусна със съда позиция на главния прокурор. Нова тенденция ли се задава или е просто съвпадение?

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.