Последни новини
Home / Законът / Заповед на главния прокурор възлага повече дела за разследване на Националното следствие

Заповед на главния прокурор възлага повече дела за разследване на Националното следствие

Defakto.bg

През 2017 г. в Националната следствена служба (НСлС) са били разследвани общо 246 досъдебни производства. За годината е било приключено разследването по 126 производства, от които с мнение за съд – 23, с мнение за прекратяване – 65, с мнение за спиране – 37 и 1 – изпратено за трансфер на наказателното производство. Следствените поръчки (молби за правна помощ), по които службата е работила през миналата година са били 162.  През 2017 г. средномесечно в НСлС са работили 70 следователи и така средната натовареност на един следовател за годината е била:

– разследвани досъдебни производства и следствени поръчки – 5,83;

– приключени досъдебни производства и следствени поръчки – 3,77;

– предадени с мнение за съд досъдебни производства – 0,33.

Съобщението е на държавното обвинение.   В него се казва още, че за да се осигури натоварване, съответно на квалификацията и опита на следователите в НСлС и за да се преодолее тенденцията към намаляване на обема на разследваните дела (398 за 2015 г., 312 за 2016 г., 246 за 2017 г.), на 08. януари 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров е издал заповед, която въвежда нов ред за възлагане на досъдебни производства на следователи от НСлС.

Извън случаите в НПК, които обхващат задължителна компетентност на НСлС,  предложения за такова възлагане на дела на службата могат да правят заместниците на главния прокурор (включително директорът на службата), административните ръководители на прокуратури и наблюдаващите прокурори. Основен критерий е наличието на фактическа и правна сложност на предлаганите дела. При тези условия , главният прокурор със свое постановление възлага досъдебното производство за разследване на следовател от националната служба.

По този ред от началото на 2018 г. до настоящия момент на НСлС са възложени нови 102 дела, всички по предложение на административни ръководители на прокуратури и на наблюдаващи прокурори.  Отправянето на такива предложения и възлагането след преценка за особена сложност на досъдебните производства, която да обоснове работа по тях именно в НСлС, продължават, се казва в съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.