Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Прокуратурата на поправителен по обвиненията срещу Румен Овчаров за мини “Бобов дол”

Окончателно: Прокуратурата на поправителен по обвиненията срещу Румен Овчаров за мини “Бобов дол”

Defakto.bg

Докладчик е бившият кадровик и прокурор Магдалена Лазарова

Обвиненията срещу бившия енергиен министър в кабинета “Станишев” Румен Овчаров са неясни, неточни, смесващи се и…  не стават за съд.

Магдалена Лазарова

Това окончателно обяви състав на апелативния специализиран наказателен съд с председател Емилия Петкова, докладчик по делото е Магдалена Лазарова – до миналата година член на ВСС, а преди това прокурор. Третият член е Даниела Врачева.

В края на април първоинстанционният спецсъд прекрати делото срещу Румен Овчаров по обвинения за безстопанственост и престъпление по служба, че не упражнил контрол при даването на концесия на мини “Бобов дол”.

Прокуратурата протестира, а втората инстанци е категорична – обвинителният акт е негоден за провеждане на съдебен процес.

Какво казват апелативните спецсъдии?

За прокурора съществува законово задължение да формулира обвинението по ясен, точен и изчерпателен начин, да очертае в максимално широка степен фактическите и юридическите му предели, в които съдът ще разгледа
делото.
Всяка непълнота респ. неяснота в обвинителния акт, касаеща фактическите и правни признаци на престъплението, съставлява съществено процесуално нарушение, ако е довела до поставяне на обвиняемото лице в невъзможност да научи в какво точно е обвинено“, пише на бившите си колеги Магдалена Лазарова.
Конкретно по обвинението за тежка безстопанственост – чл.219, ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 НК, втората инстанция е категорична – налице е несъответствие между диспозитива на обвинението и обстоятелствената част на обвинителния акт в частта, касаеща причинените от деянието щети.

Налице е и несъответствие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт и за обвинението за престъпление по служба, изразяващо се непосочване в обстоятелствената част на каквито и да е данни относно съставомерен признак от престъпния състав – настъпването на значителни вредни последици, заявяват още апелативните спецсъдии.

Та така.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.