Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Прокуратурата на поправителен по обвиненията срещу Румен Овчаров за мини “Бобов дол”

Окончателно: Прокуратурата на поправителен по обвиненията срещу Румен Овчаров за мини “Бобов дол”

Defakto.bg

Докладчик е бившият кадровик и прокурор Магдалена Лазарова

Обвиненията срещу бившия енергиен министър в кабинета “Станишев” Румен Овчаров са неясни, неточни, смесващи се и…  не стават за съд.

Магдалена Лазарова

Това окончателно обяви състав на апелативния специализиран наказателен съд с председател Емилия Петкова, докладчик по делото е Магдалена Лазарова – до миналата година член на ВСС, а преди това прокурор. Третият член е Даниела Врачева.

В края на април първоинстанционният спецсъд прекрати делото срещу Румен Овчаров по обвинения за безстопанственост и престъпление по служба, че не упражнил контрол при даването на концесия на мини “Бобов дол”.

Прокуратурата протестира, а втората инстанци е категорична – обвинителният акт е негоден за провеждане на съдебен процес.

Какво казват апелативните спецсъдии?

За прокурора съществува законово задължение да формулира обвинението по ясен, точен и изчерпателен начин, да очертае в максимално широка степен фактическите и юридическите му предели, в които съдът ще разгледа
делото.
Всяка непълнота респ. неяснота в обвинителния акт, касаеща фактическите и правни признаци на престъплението, съставлява съществено процесуално нарушение, ако е довела до поставяне на обвиняемото лице в невъзможност да научи в какво точно е обвинено“, пише на бившите си колеги Магдалена Лазарова.
Конкретно по обвинението за тежка безстопанственост – чл.219, ал.4 вр. ал.3 вр. ал.2 НК, втората инстанция е категорична – налице е несъответствие между диспозитива на обвинението и обстоятелствената част на обвинителния акт в частта, касаеща причинените от деянието щети.

Налице е и несъответствие между обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт и за обвинението за престъпление по служба, изразяващо се непосочване в обстоятелствената част на каквито и да е данни относно съставомерен признак от престъпния състав – настъпването на значителни вредни последици, заявяват още апелативните спецсъдии.

Та така.

About De Fakto

Проверете също

Писменият изпит по “външния” конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 …

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.