Последни новини
Home / Законът / В “Държавен вестник”: “Бързата” нова поправка в антикорупционния закон е факт (допълнена)

В “Държавен вестник”: “Бързата” нова поправка в антикорупционния закон е факт (допълнена)

Defakto.bg

Хаос сред членове на държавни комисии пред кого да се отчетат

Скорострелно внесената и бързо гласувана на две четения втора поправка в новия антикорупционен закон излезе и в “Държавен вестник” днес.

Тя удължава срока за внасяне на декларации за имущество и конфликт на интереси за 2017 г. до 8 юни тази година. Промяната бе гласувана на 11 май, влиза в сила от 14 май, а срокът изтичаше на 15 май.

Новият антикорупционен закон действа от началото на 2018-а и вече претърпя два ремонта. Първо депутатите се поправиха, отлагайки току що въведените от тях ограничения за несъвместимост при общинските съветници за 2019 г., след местните избори. Сегашната промяна бе обяснена с липсата на време на властимащите, публичните фигури и всички останали задължени по закон да набавят нужните справки, за да попълнят новите си имотни декларации и за конфликт на интереси. А комисията, оглавявана от Пламен Георгиев, прие образците за тези документи на 8 май.

Да видим ще има ли скоро и трети ремонт.

А междувременно по въпроса за новите декларации цари хаос – членове на  Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита на потребителите, тази за досиетата, както и на комисията за сигурността на информацията се чудят пред кого да ги подадат. За проблема информира “Медиапул”. Той произтича от факта, че в закона е записано пред кого се отчитат председателите и зам.-председателите – пред антикорупционната комисия, но нищо не пише за членовете, избирани от парламента и от кабинета.

Макар да е логично избраниците на парламента да подадат декларациите сипред него, главният секретар на НС спешно е сформирал работна група по въпроса, която до 30 май трябва да реши какво да се прави.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ оспори присъденото обезщетение на Трайчо Трайков, не му била нанасяла вреди

  Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПОНПИ) е обжалвала …

Проф. Пламен Киров: Идеята на управляващите да подменят ВНС с референдум, е профанизация на законодателството

Очакванията на управляващите, че  чрез референдум ще променят Конституцията, няма да се сбъднат – така  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.