Последни новини
Home / Законът / На второ четене – нови мерки за защита на застрашени свидетели по наказателни дела

На второ четене – нови мерки за защита на застрашени свидетели по наказателни дела

Defakto.bg

Парламентът прие на второ четене промени в в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.  Защитените лица, както и техните близки, които са заплашени по наказателни дела, да получават незабавно предварителна защита. Тя ще се осигурява за 30 дни и ще може да бъде удължавана с още толкова преди лицата окончателно да бъдат включени в програма за защита.

Целта на корекциите е да се оптимизира работата на Бюрото по защита при главния прокурор, взаимодействието му с останалите държавни органи, както и използването на на финансови и човешки ресурси за функционирането му,  е записано в мотивите на законопроекта, предложен от правителството.

Новост е понятието „специална защита“, която ще се прилага на два етапа – предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица.  Предлага се специалната защита винаги да започва с предварителна защита, която да е незабавна и да се прилага до издаване на разпореждане на главния прокурор или вземане на решение за мярката за защита от Съвета по защита.

Предвижда се също Бюрото по защита да дава мотивирано становище по предложението на окръжния прокурор или на съда относно  вида на конкретна мярка за предварителна защита.  Целта е да осигури и технологично време за събиране и оценка на информация за вземане на информирано решение от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата.  В този срок застрашеното лице ще може  да се информира за възможностите и ограниченията на Програмата за защита, както и да организира личните си дела със съдействието на Бюрото по защита.

Мерките по предварителната защита ще  започват след разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашеното лице. При отказа на  застрашеното лице, процедурата да бъде прекратявана.

Въвеждат се още нови мерки за защита като психологическа, правна и медицинска.  Наред с това се предлага да отпаднат като самостоятелни мерките „лична физическа охрана“ и „пълна промяна на самоличността“, тъй като те са доказали своята неефективност.

Занапред личната физическа охрана ще бъде само временна мярка.

„Пълната промяна на самоличността” ще е възможна само, ако лицето с променени основни данни да продължи да ги ползва и след излизането му от Програмата за защита, в случай че има необходимост от това.

При предварителната защита са предвидени: лична физическа охрана, охрана на имуществото, настаняване на безопасно място и настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието. Те ще могат да се прилагат само за 30 дни, а при необходимост срокът може да бъде удължен с още до 30 дни.

Мерките за защита по Програмата за защита ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава.

На днешното заседание възражения дойдоха единствено от БСП, защото част от промените в закона, свързани с режима на обжалване на съдебните актове, с които се прекратява наказателно производство, променят и НПК. Управляващите не приеха аргументите им.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.