Последни новини
Home / Законът / По наше дело пред Съда на ЕС: Закрилата на лица без гражданство се преценява по нормите на европейското право

По наше дело пред Съда на ЕС: Закрилата на лица без гражданство се преценява по нормите на европейското право

Defakto.bg

(Преюдициално запитване — Молба за предоставяне на международна закрила — Статут на бежанец, предоставен от агенция на ООН)

Разпоредба на правото на Съюза се прилага от националния съд дори когато страна по делото не е се е позовала изрично на нея и не е посочила норми от вътрешното право, които й противоречат. Това е част от заключението на генералния адвокат Паоло Менгоци по българско дело (C-585/16, Алхето (BG)), образувано по питане на Административен съд – София.  Кратко уведомително съобщение на Съда на ЕС  описва казуса и предложението на генералния адвокат за решение на делото.

Г-жа Серин Алхето е родена в град Газа, разполага с палестински паспорт, но се явява лице без гражданство, на което е предоставен специален статут на бежанец от Агенцията на ООН за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (АООНРП). През 2014 г. тя пристига в България с туристическа виза и подава искане за получаване на статут на бежанец и международна закрила на територията на страната, което е отхвърлено от Държавната агенция за бежанците.

При обжалването на отказа г-жа Алхето посочва, че за нея е опасно да се завърне в Палестина, тъй като е приела християнството и това е обстоятелство, което я излага на преследване от организацията Хамас, администрираща ивицата Газа.

Административен съд – София-град отправя преюдициално запитване, с което иска да установи как следва да се приложат две от директивите, отнасящи се до  предоставянето на международна закрила (Директива 2011/95/ЕС и Директива 2013/32/ЕС) и как те се съотнасят към Женевската конвенция за статута на бежанците от 1951 г.

В заключението си генералният адвокат Паоло Менгоци (Paolo Mengozzi) предлага на Съда да обяви част от поставените преюдициални въпроси за недопустими, а на останалите да отговори в смисъл, че молбата за международна закрила на лице без гражданство от палестински произход, регистрирано от АООНРП и обичайно пребиваващо в зоната на действие на тази агенция, следва да се разгледа в зависимост от това, доколко лицето я е напуснало по неволя и предоставената му там от агенцията закрила или помощ е била преустановена.

Също така генералният адвокат счита, че разпоредба от правото на Съюза, която има директен ефект, може да се приложи от националния съд дори когато страна по делото не е се е позовала изрично на нея, включително без да приложи противоречащи ѝ норми от вътрешното право.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.