Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева: България единствена в ЕС остави „вечните длъжници“, време е за промяна

Цецка Цачева: България единствена в ЕС остави „вечните длъжници“, време е за промяна

Defakto.bg

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници – това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на международна конференция за процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Основен организатор на форума във Варна е българският евродепутат Емил Радев, предаде БТА.

За частния фалит у нас се говори отдавна, дори имаше изготвен проектозакон от екипа на правосъдния министър Зинаида Златанова в кабинета „Орешарски“, за слагане на край на „вечните длъжници“ настоява и омбудсманът Мая Манолова.
Подобни предложения фигурираха и в последния голям пакет промени в ГПК, но депутатите се отказаха от тях.
Сега има изготвена проектодиректива по несъстоятелността и разговорите по нея са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, каза днес Цецка Цачева.
Цецка Цачева

Тя заяви: „Аз съм убедена, че ще постигнем частичен общ подход по няколко от главите на тази директива, след което, за следващата законодателна сесия на Народното събрание, стъпвайки на нея, ще можем да продължим усилията по отношение на вътрешното ни законодателство“ .

Според правосъдния министър въвеждането на частния фалит у нас вече е неизбежно. „Дали частният фалит ще влезе в сила чрез отделен закон или с поправки на вече съществуващи нормативни актове, зависи от усилията на работна група в широк състав, където да се чуят мненията на експертите. Омбудсманът също работи по тази идея. Ще бъда откровена – има и обратно мнение по въпроса”, посочи Цачева.

Емил Радев

Темата за втория шанс, обявяването в несъстоятелност и освобождаване от дългове на малки и средни предприятия е от значение за всички европейски държави, каза евродепутатът Емил Радев. По думите му в проектодирективата, която се обсъжда във Варна, поне частично ще бъде заложена и потребителската несъстоятелност, която касае твърде много семейства у нас. Радев изрази лично мнение, че 15 години са твърде дълъг период за опрощаване на дълг, като по-добрият вариант е срокът да е 10-годишен.

Идеята за частната несъстоятелност е, когато доходите не стигат за изплащане на изискуемите задължения, човекът да може да поиска разсрочване и спиране на изплащането, обясни евродепутатът. Ако длъжникът няма имущество, а има големи кредити, той да може да бъде освободен от финансовата тежест след определен период от време.

Разбира се, ще има и рестрикции в такива случаи – човекът няма да може да изпълнява определени длъжности, да тегли нов кредит и т.н., обясни Радев. Според него премахването на вечните задължения ще даде втори шанс на хората. Те ще могат след време да започват начисто, без да се притесняват, че, ако постъпят на работа, веднага ще им бъде запорирана заплатата или, ако получат наследство, ще им го вземат.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Един коментар

  1. Стеднли

    Защо никой не се замисля и за една секунда какво биха казали кредиторите? След всички поправки в заповедното и изпълнителното производство, които са насочени само и единствено към горкичкия длъжничец (жив да го ожалиш милия изял парите и ся не знае кво да прави), един потенциален кредитор губи интерес да отпуска законни кредити, защото законът му връзва ръцете. Лихвите по един кредит има две функции – печалба и покриване на риска от неплатежоспособност. Представете си как ще скочат лихвите, когато опциите за покриване на риска стават все по-малко. В един момент просто няма да се отпускат кредити, а гладът за това няма да е по-малък. В една такава ситуация не е трудно да си представим колко много лихвари ще се появят, които да отговорят на нуждата от пари. Само че лихварите няма да ползват ЧСИ, за да си върнат дълга.

    ГЕРБ и БСП – Защо да мислим, като може да не мислим™.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.