Последни новини
Home / Законът / Шествие срещу домашното насилие над жени тръгва утре от НДК

Шествие срещу домашното насилие над жени тръгва утре от НДК

Defakto.bg

 На всеки две седмици една жена е убита от свой съпруг, роднина или познат, сочи БХК

Има много пробойни в законодателството ни, свързано с преследването на престъпления за домашното насилие – това  коментира пред БНР  Радостина Георгиева от програма “Кампании и комуникации” в Българския хелзинкски комитет.

Повод за изявлението стана  утрешното шествие, организирано от  БХК, Алиансът за защита от насилие и фондация „Ресурсен център Билитис под надслов  „Извърви километър в нейните обувки“.  Събитието започва в 14.00 ч. пред НДК, а идеята е да се привлече общественото внимание върху насилието над жени.

Георгиева призова хората да се включат в утрешната инициатива “Извърви километър в нейните обувки” и заяви, че на държавата ѝ липсва каквато и да било заинтересованост за решаване на проблема.  Средствата, отделени от държавата за 2018 г. за борба с издевателствата над жени са  450 хил. лева: “Отделянето на толкова малък ресурс за толкова сериозен проблем е абсолютно недопустимо. Ние точно това ще поискаме утре – да се увеличи тази сума, както и да се увеличи броят на местата, където пострадалите от домашно насилие и трафик хора могат да потърсят закрила”, заяви Георгиева.

Преди дни стана  известно, че  през  2017 г. районните съдилища в страната са издали 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие.  На фона на това  има едва 5 кризисни центъра за възрастни с общ капацитет от 54 легла, където засегнатите от домашно насилие или трафик хора могат да получат временно настаняване, психологическо и правно консултиране. Това означава, че тази услуга е налична за 1 на всеки 50 пострадали лица.

Радостина Георгиева цитира и изследване на Агенцията на ЕС за основните права, според което всяка четвърта българка в някакъв момент от живота си е била или ще бъде подложена на насилие.

Според друго изследване – на БХК, на всеки две седмици в рамките на една календарна година една жена е убита от свой съпруг, партньор, роднина или друг познат. Голяма част от тези жени официално са искали помощ от властите и въпреки това са убита – това показва, че не са получили защитата, от която са имали нужда, заяви  Георгиева.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд: Понятието “пол” трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл – това  …

БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

  В понеделник следобед Българският хелзинкски комитет внесе жалба срещу няколко точки от заповедта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.