Последни новини
Home / Законът / Шествие срещу домашното насилие над жени тръгва утре от НДК

Шествие срещу домашното насилие над жени тръгва утре от НДК

Defakto.bg

 На всеки две седмици една жена е убита от свой съпруг, роднина или познат, сочи БХК

Има много пробойни в законодателството ни, свързано с преследването на престъпления за домашното насилие – това  коментира пред БНР  Радостина Георгиева от програма „Кампании и комуникации“ в Българския хелзинкски комитет.

Повод за изявлението стана  утрешното шествие, организирано от  БХК, Алиансът за защита от насилие и фондация „Ресурсен център Билитис под надслов  „Извърви километър в нейните обувки“.  Събитието започва в 14.00 ч. пред НДК, а идеята е да се привлече общественото внимание върху насилието над жени.

Георгиева призова хората да се включат в утрешната инициатива „Извърви километър в нейните обувки“ и заяви, че на държавата ѝ липсва каквато и да било заинтересованост за решаване на проблема.  Средствата, отделени от държавата за 2018 г. за борба с издевателствата над жени са  450 хил. лева: „Отделянето на толкова малък ресурс за толкова сериозен проблем е абсолютно недопустимо. Ние точно това ще поискаме утре – да се увеличи тази сума, както и да се увеличи броят на местата, където пострадалите от домашно насилие и трафик хора могат да потърсят закрила“, заяви Георгиева.

Преди дни стана  известно, че  през  2017 г. районните съдилища в страната са издали 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие.  На фона на това  има едва 5 кризисни центъра за възрастни с общ капацитет от 54 легла, където засегнатите от домашно насилие или трафик хора могат да получат временно настаняване, психологическо и правно консултиране. Това означава, че тази услуга е налична за 1 на всеки 50 пострадали лица.

Радостина Георгиева цитира и изследване на Агенцията на ЕС за основните права, според което всяка четвърта българка в някакъв момент от живота си е била или ще бъде подложена на насилие.

Според друго изследване – на БХК, на всеки две седмици в рамките на една календарна година една жена е убита от свой съпруг, партньор, роднина или друг познат. Голяма част от тези жени официално са искали помощ от властите и въпреки това са убита – това показва, че не са получили защитата, от която са имали нужда, заяви  Георгиева.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.