Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева все пак осъди Бойко Борисов за неверни слова

Елена Йончева все пак осъди Бойко Борисов за неверни слова

Defakto.bg
Елена Йончева в “работен порядък”

Бойко Борисов и партията му ( ГЕРБ) са осъдени солидарно да заплатят обезщетение от 5000 лева на Eлена Йончева, депутат от БСП за непозволено увреждане,  както и разноски за 825 лева. Решението е на СРС и е по повод обидни и неверни твърдения на Борисов за Йончева,  свързани с работата й на журналист.

Осъждането  е заради  две изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той завявава,  че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева, съобщава  lex.bg

Първото виновно изказване на Борисов са думите му, че:Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“, цитира сайтът.

Друга осъдителна  реплика е твърдението му, че: „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“,. В нея е акцентирано на връзката в миналото на Елена Йончева  с бившия премиер Сергей Станишев.

След серия  съдебни заседания министър председателят не е могъл  да докаже твърденията си и съдът приема, че поведението му  е виновно и то в работен порядък, а тъй като партията му е възложила тази работа, ще подели обезщетението.

Йончева бе категорична, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а  твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик.  Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.   Множество свидетели на професионалната  й кариера, сред които бившият директор на БНТ Уляна Пръмова и журналистът Иван Гарелов, бяха категорични, че  нито БНТ, нито държавата са  плащали филмите и репортажите на Йончева от горещите точки на света.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Искът на Йончева бе за 20 000 лева, но не е уважен изцяло. Когато заведе делото в профила си във Фейсбук тя написа,  че ако съдът уважи жалбата й, тя ще дари парите на кампанията “Повече българчета за България”.

„Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват”, написа още Йончева. Това е битка за повече честност и морал, казва тя.  “Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление,  представяте ли си  как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна”, добави още Йончева.

Решението на съда подлежи на обжалване пред СГС.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.