Последни новини
Home / Законът / Елена Йончева все пак осъди Бойко Борисов за неверни слова

Елена Йончева все пак осъди Бойко Борисов за неверни слова

Defakto.bg
Елена Йончева в „работен порядък“

Бойко Борисов и партията му ( ГЕРБ) са осъдени солидарно да заплатят обезщетение от 5000 лева на Eлена Йончева, депутат от БСП за непозволено увреждане,  както и разноски за 825 лева. Решението е на СРС и е по повод обидни и неверни твърдения на Борисов за Йончева,  свързани с работата й на журналист.

Осъждането  е заради  две изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той завявава,  че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева, съобщава  lex.bg

Първото виновно изказване на Борисов са думите му, че:Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“, цитира сайтът.

Друга осъдителна  реплика е твърдението му, че: „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“,. В нея е акцентирано на връзката в миналото на Елена Йончева  с бившия премиер Сергей Станишев.

След серия  съдебни заседания министър председателят не е могъл  да докаже твърденията си и съдът приема, че поведението му  е виновно и то в работен порядък, а тъй като партията му е възложила тази работа, ще подели обезщетението.

Йончева бе категорична, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а  твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик.  Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.   Множество свидетели на професионалната  й кариера, сред които бившият директор на БНТ Уляна Пръмова и журналистът Иван Гарелов, бяха категорични, че  нито БНТ, нито държавата са  плащали филмите и репортажите на Йончева от горещите точки на света.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Искът на Йончева бе за 20 000 лева, но не е уважен изцяло. Когато заведе делото в профила си във Фейсбук тя написа,  че ако съдът уважи жалбата й, тя ще дари парите на кампанията „Повече българчета за България“.

„Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват“, написа още Йончева. Това е битка за повече честност и морал, казва тя.  „Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление,  представяте ли си  как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна“, добави още Йончева.

Решението на съда подлежи на обжалване пред СГС.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.