Последни новини
Home / Законът / От вчера: Европейската комисия задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран

От вчера: Европейската комисия задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран

Defakto.bg

Европейската комисия задейства вчера механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, предадоха световните агенции. Приет бе  „първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ, съобщи Брюксел.

След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика, припомня ДПА.

„Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции „няма да остане без последици“.

Първата стъпка е одобряване на „блокиращ регламент“, който „забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС“, обяви ЕК, цитирана от ТАСС.

Според ЕК целта е мярката да влезе в сила, преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август.  Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран.

По тази причина  Европейската комисия започна и процедура, за да позволи на гореспоменатата банка да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия, допълва Франс прес.

Европейският парламент и Съветът имат два месеца, за да кажат дали приемат или се противопоставят на тези мерки.

„Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките“, отбелязва ЕК.

Блокиращият механизъм беше създаден още през 1996 година, за да бъде заобиколено ембаргото срещу Куба. Но той така й не беше използван, тъй като тогава кризата бе решена политически, допълва Франс прес.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.