Последни новини
Home / Законът / От седмицата: Студенти гостуваха на Административен съд – Русе

От седмицата: Студенти гостуваха на Административен съд – Русе

Defakto.bg

През седмицата Окръжен съд – Русе отвори врати и посрещна студенти от Катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, специалност „Публична администрация“.

Председателят на Русенския окръжен съд, съдия Искра Блъскова, позволи на гостите да прекарат един ден в съда и да се запознаят  с ежедневната работа на магистратите и съдебната администрация.

Гостуването стартира от Мраморната зала на Русенската съдебна палата, където гостите научиха историята на изграждането на палатата и разгледаха витражите по проект на професор Иван Пенков, специално изработени в Германия. Студентите научиха значението на  изображенията и последователността в подредбата на петте от стъклописите, носещи наименованието: 1. Грехът, 2. Съдът, 3. Наказанието, 4. Разкаянието и 5. Изкуплението.

С работата на магистратите ги запознаха съдиите Антоанета Атанасова и Александър Иванов. Съдия Атанасова обясни същността на принципа за разделение на властите, формулиран от Шарл дьо Монтескьо още през далечната 1748 г., и значението му като гаранция за съществуването на демокрацията в съвременните общества.  Младите хора чуха каква е  структурата на съдебната система в България, основните видове дела, както и особеностите на гражданския процес.

Съдия Иванов, съдия в Наказателното отделение на съда, обясни същността на досъдебната и съдебната фази по наказателните дела, ролята на съдебните заседатели в правораздаването, правомощията на прокурора и на съдията, обжалването на съдебните актове, разликите между наказателното и гражданското правораздаване.

Студентите се запознаха и с работата на съдебната администрация. От Татяна Йорданова – съдебен администратор в съда, студентите научиха за структурата на съдебната администрация, организацията на работата в институцията и относимата нормативна уредба. Гостите получиха детайлна информация за отговорностите и задълженията на служителите от различните служби:  „Регистратура“, „Съдебно деловодство“, „Съдебни секретари“, „Архив“, „Връчване на призовки и съдебни книжа“, „Пресслужба и информация“, „Финансова дейност и снабдяване“, „Информационно обслужване, статистика и информационни технологии“.

С оглед на специалността която изучават – „Публична администрация“, най-голям интерес студентите и техният ръководител гл.ас.д-р Юлиян Господинов проявиха към изискванията за кандидатстване и правилата за постъпване на работа в съда, както и възможностите за кариерно развитие в системата.

На раздяла, от името на административния ръководител на Русенския окръжен съд, съдия Александър Иванов връчи грамота на Катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, която беше получена от гл.ас.д-р Юлиян Господинов.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.