Последни новини
Home / Законът / Германски съд позволи забрани по улиците на по- стари дизелови коли

Германски съд позволи забрани по улиците на по- стари дизелови коли

Defakto.bg
Хамбург може да е първият голям град, който затваря улици за по-стари дизелови коли 

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това става ясно от решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно в петък.

Магистратите взеха решението преди почти три месеца, но мотивите, оповестени в края на седмицата поясняват най-вече  изискванията мерките да бъдат пропорционални.  Съдът посочва, че  общините могат да спрат всички автомобили, освен тези с най-новия стандарт Евро-6, който е въведен през 2014 г., предаде DPA.

Федералното правителство все още обсъжда как да избегне мащабни забрани предвид опасенията от недоволство на собствениците на автомобили и опасенията от евентуални искове за обезщетение.

Решението бе отговор на действия на градовете Щутгарт и Дюселдорф, но поставя прецедент, който може да бъде използван от други общини.

Наскоро  върховният административен съд на Германия разреши на големите градове да забранят тежко замърсяващи дизелови автомобили – мярка, която вероятно ще засегне 12 милиона автомобила в най-големия европейски пазар на автомобили и ще принуди автомобилните производители да плащат за скъпи модификации. Налице е глобално противопоставяне срещу автомобилите с дизелови двигатели, откакто Volkswagen призна, че през 2015 г. фалшиво е занижавал стойностите на изхвърляните вредни емисии във въздуха, за които е известно, че причиняват респираторни заболявания.

За градските зони, обхващащи шосетата, Административният съд препоръчва постепенно въвеждане на забраните, като се започне от по-старите коли със стандарт Евро-4 (той бе заменен от Евро-5 през 2009 г.). През февруари съдът в Лайпциг постанови колите с Евро-5 да не бъдат блокирани преди 1 септември 2019 г., напомня Инвестор.

 

About De Fakto

Проверете също

Новите противоепидемични мерки: Маски на открито, но с изключения, работа от разстояние или с променлив график, услуги онлайн

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за новите противоепидемични  мерки от 22 октомври до 30 …

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.