Последни новини
Home / Законът / Германски съд позволи забрани по улиците на по- стари дизелови коли

Германски съд позволи забрани по улиците на по- стари дизелови коли

Defakto.bg
Хамбург може да е първият голям град, който затваря улици за по-стари дизелови коли 

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това става ясно от решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно в петък.

Магистратите взеха решението преди почти три месеца, но мотивите, оповестени в края на седмицата поясняват най-вече  изискванията мерките да бъдат пропорционални.  Съдът посочва, че  общините могат да спрат всички автомобили, освен тези с най-новия стандарт Евро-6, който е въведен през 2014 г., предаде DPA.

Федералното правителство все още обсъжда как да избегне мащабни забрани предвид опасенията от недоволство на собствениците на автомобили и опасенията от евентуални искове за обезщетение.

Решението бе отговор на действия на градовете Щутгарт и Дюселдорф, но поставя прецедент, който може да бъде използван от други общини.

Наскоро  върховният административен съд на Германия разреши на големите градове да забранят тежко замърсяващи дизелови автомобили – мярка, която вероятно ще засегне 12 милиона автомобила в най-големия европейски пазар на автомобили и ще принуди автомобилните производители да плащат за скъпи модификации. Налице е глобално противопоставяне срещу автомобилите с дизелови двигатели, откакто Volkswagen призна, че през 2015 г. фалшиво е занижавал стойностите на изхвърляните вредни емисии във въздуха, за които е известно, че причиняват респираторни заболявания.

За градските зони, обхващащи шосетата, Административният съд препоръчва постепенно въвеждане на забраните, като се започне от по-старите коли със стандарт Евро-4 (той бе заменен от Евро-5 през 2009 г.). През февруари съдът в Лайпциг постанови колите с Евро-5 да не бъдат блокирани преди 1 септември 2019 г., напомня Инвестор.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.