Последни новини
Home / Законът / Във ВСС – „дисциплинарна“ седмица

Във ВСС – „дисциплинарна“ седмица

Defakto.bg

Второ дело срещу следователя Бойко Атанасов

Една „дисциплинарна“ седмица се очертава във Висшия съдебен съвет. Това сочи предварителният дневен ред за заседанията на двете колегии във вторник и в сряда.

Съдиите започват с две дисциплинарки. Едната е от серията дела срещу съдии от Софийския районен съд за просрочени преписки, тръгнали по предложение на Инспектората, а очакванията са ВСС да откаже наказание на магистрата, както вече го направи неведнъж. Обичайните мотиви са свръхнатовареността на съдиите в СРС, която очевидно не позволява изписване на решения „в срок“. Второто дисциплинарно решение пък е за доскорошния съдия от СГС Мариян Марков – предложението е за прекратяване на делото срещу него, заради напускане на системата с оставка, гласувана от кадровиците.

Във вторник на вниманието на колегията е и проверката, извършена от комисия на ВКС начело с Лозан Панов, по медийни обвинения срещу трима от апелативния специализиран съд. Заключението на проверката е, че няма установени нарушения в разпределението на конкретно дело на този състав.

При прокурорите – дисциплинарките срещу Бойко Атанасов се роят

Бойко Атанасов

Активна дисциплинарна дейност ще развие и прокурорската колегия в сряда.

Привлича вниманието заявка за образуване на второ поред поред дисциплинарно дело срещу известния следовател Бойко Атанасов. През март по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова ВСС вече започна производство срещу него заради публичните му изявления за „срамни“ споразумения и отказ от обвинения срещу организираната престъпност.

Сега предложението отново е на Русинова, а самият Атанасов отдавна предупреди за наличието на „канонада от проверки“ срещу него, включително по сигнали на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, на оглавяващата следствения спецотдел Нели Тодорова и други.

Междувременно Атанасов стана кандидат в надпреварата за шеф на апелативната спецпрокуратура, а в концепцията си с факти излага как масовите споразумения с организираната престъпност злепоставят държавното обвинение. А конкурент в конкурса му е Емилия Русинова.

Прокурорската колегия трябва да сложи точка и на производствата срещу бившия районен прокурор на Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Миналата година Гетова веднъж вече бе наказана със сваляне от ръководния пост и остана редови магистрат. Да видим какво ще се случи сега.

Делата срещу двете дами тръгнаха по предложения на Сотир Цацаров, по две обвинения – че са „заловени“ да пият в заведение в работно време и че са оказвали натиск върху потърпевша да оттегли жалба за закана с убийство. За първия случай прокуратурата се бе сезирала мълниеносно, а обвинители от окръжно и апелативно ниво бяха ходили в заведението да събират касови бележки. После и двете прокурорки получиха командировки – във Видин и в Монтана.

Любопитното обаче е, че наказателни дела за посочените провинения, особено за натиска, няма.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.