Последни новини
Home / Законът / Официално: Адвокатите оттеглиха твърдото “за” Истанбулската конвенция, остават без позиция

Официално: Адвокатите оттеглиха твърдото “за” Истанбулската конвенция, остават без позиция

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет оттегли позицията си до Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Това официално обявиха от съвета днес със съобщение до медиите.

По делото в КС, образувано по искане на депутати от ГЕРБ за предварително тълкуване дали норми на конвенцията не са в разрез с нашия основен закон, Висшият адвокатски съвет бе изпратил позиция изцяло “за” конвенцията, разбунила и поляризирала духовете у нас.

Процедурата по изготвяне и изпращане на становища, предвидена в правилник на ВАдС е спазена – позицията е изготвена от Комисията по правни въпроси на съвета, изпратена е на неговите членове и в предвидения 3-дневен срок не са постъпили никакви възражения, след това отива в КС.

Но на последното заседание на съвета, след медийни публикации за заетата позиция, става ясно, че мненията са поляризирани. И адвокатите остават без мнение пред КС.

Ето съобщението:

“Известно е, че придобилата популярност като „Истанбулска конвенция“, предизвика силна поляризация в българското общество. Напрежението по темата доведе до оттегляне от страна на Министерски съвет на решението, с което беше приел документа.

Междувременно в Конституционния съд беше образувано к.д. № 3/2018 г., по което Висшия адвокатски съвет беше поканен да даде становище.

Изготвеното  от ВАдвС становище по „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ е изцяло съобразено с процедурата, уредена в Правилника за организацията и дейността на Комисията по правни въпроси към Висшия адвокатски съвет.

(Правилник за организацията и дейността на комисията по правни въпроси към висшия адвокатски съвет – тук – http://www.vas.bg/bg/a/pravilnik-za-organizatsiyata-i-deynostta-na-komisiyata-po-pravni-vprosi-km-visshiya )

Въпреки спазената процедура и след изпращането на становището в Конституционния съд, едва след публикуването му – както на сайта на Висшия адвокатски съвет, така и в някои медии – провокира допълнителен интерес.

На заседанието си, проведено на 18 май т.г., Висшият адвокатски съвет обсъди новопостъпили мнения, различаващи се от даденото становище. С оглед на формиралото се преобладаващо мнение по време на заседанието беше взето решение депозираното в Конституционния съд становище да бъде оттеглено”.

 

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Един коментар

  1. Смешно е един очевидно противоконституционен акт колко професионални пируети предизвика. В чл. 4, ал. 3 конвенцията въвежда нови основания за недискриминация. В чл. 6 от Конституцията основанията за недискриминация са изброени изчерпателно. Как с един закон за ратификация може да се измени Конституцията, без да се спази предвидената за това конституционна процедура!? Този въпрос стои независимо дали човек е за или против “самоопределянето на половата идентичност (gender identity)” и практически неприложимата псевдоциологическа имишльотина “социален пол”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.