Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник“: Поправки в ГПК, с отчитане на забележките на върховни съдии

В „Държавен вестник“: Поправки в ГПК, с отчитане на забележките на върховни съдии

Defakto.bg

Поправки в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързани с европейската процедура по искове с малък материален интерес, са обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“.

Пакетът от промени, предложен от кабинета основно в изпълнение на еврорегламенти, прикова вниманието заради възражения на Върховния касационен съд и ангажимента на депутатите да поправят поправките за второ четене.

Най-общо спорните поправки бяха по два въпроса – кой съд ще преразглежда решенията по трансгранични искове с малък материален интерес и европейска заповед за плащане. Предвиждаше се това да е ВКС, но върховните съдии изпратиха възражения, че става дума за формални производства, в които се проверяват извършени връчвания, спазени срокове и извънредни причини за неспазването им, което не е от компетентността на върховната инстанция. ВКС бе посочил, че обичайно преразглеждането се предоставя на съда, постановил решението по трансграничния иск – в нашия случай районния съд или, в краен случай на въззивния окръжен съд.

Решението на депутатите е друго – решенията ще се преразглеждат от апелативен съд.

Иначе по-детайлно е разписана процедурата за подаване на молба за образуване на европейската процедура за искове с малък материален интерес – пред районния съд по постоянния адрес на ответника или неговото седалище, като решението се обжалва пред съответния окръжен съд.

Молбата за издаване на европейска заповед за плащане на базата на решение по искове с малък материален интерес се подава пред окръжния съд по постоянния адрес на длъжника, по неговото седалище или по местоизпълнението.

В ГПК се създава и специална глава за признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения по Хагската конвенция за събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.