Последни новини
Home / Законът / Край! Евгени Георгиев е кандидатът на СГС за негов председател

Край! Евгени Георгиев е кандидатът на СГС за негов председател

Defakto.bg

Участникът и в предната изборна надпревара Евгени Георгиев е кандидатът, когото Общото събрание на Софийския градски съд номинира за свой председател. От общо 64 гласували днес, 53-ма магистрати са дали вот „за“ него, 11 не са подчертали името му в бюлетините си, сиреч са били „против“.

В СГС правораздават 121 съдии с право на глас, 12 от тях са в отпуск. За кворум на Общото събрание се изисква присъствието на повече от половината магистрати с право на глас.

А данните сочат, че в сравнение с предишния изборен тур в началото на годината, съдия Георгиев е повишил подкрепата сред колегите си – тогава той получи малко над 40 гласа на Общото събрание. Конкурент тогава му бе бившият председател на СГС Светлин Михайлов, подкрепата за когото бе далеч по-малка. Разликата е и друга, съществена – през март Евгени Георгиев, както и Светлин Михайлов, се самономинираха за поста. Сега той е кандидадът на СГС.

Противно на спряганите от миналата седмица насам предположения, догадки и версии, Евгени Георгиев остана и единственият номиниран на Общото събрание на СГС. Други претенденти не са издигани, а към Георгиев дори не са били отправяни въпроси.

Както Де факто писа, Евгени Георгиев бе издигнат от 13 съдии от различни отделения на СГС. А гласувани на Общо събрание правила предвидиха днес да е последната възможност за номиниране на кандидати за председател, които да се състезават за подкрепата на колегите си.

Няма пречка до 7 юни да се появяват и други претенденти за председател на важния съд, но те ще се самопредлагат. Като получил покана от членове на ВСС да се кандидатира за поста се спрягаше Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд, който бе и зам.-правосъден министър в служебния кабинет „Герджиков“. По неофициална информация обаче Трифонов е отказал.

„Подкрепата за мен в първата процедура и отношението ви след приключването й, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата ви“, е заявил Георгиев пред Общото събрание.

Нещо повече – в последната седмица той  се е срещал с колегите си и е приканвал всички, които имат въпроси към него, да му ги зададат.

СГС е без титулярен председател от октомври м.г. след оставката на Калоян Топалов. Временен ръководител на съда е Десислава Попколева, която не участва в изборната надпревара.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.