Последни новини
Home / Законът / КС кани петима професори за мнения по делото “Жаблянов”

КС кани петима професори за мнения по делото “Жаблянов”

Defakto.bg

Петима професори – Емилия Друмева, Снежана Начева, Георги Близнашки, Пенчо Пенев и Пламен Киров ще бъдат поканени за писмени становища по делото “Жаблянов” в Конституционния съд.

Днес КС единодушно допусна за разглеждане искането на 60 депутати срещу освобождаването на Валери Жаблянов (БСП) като зам.-председател на парламента. С гласовете на управляващите той бе махнат от ръководството на НС на 21 февруари заради позицията му във връзка с Луковмарш, в която определя Народния съд като “необходимо и неизбежно правосъдие”. Формално от ГЕРБ бяха посочили три основания за освобождаването, а от БСП обявиха, че ще отнесат въпроса до КС и до Страсбург.

В искането до КС 60-те депутати заявяват, че Жаблянов е наказан заради изказано от него мнение, с което са нарушени принципите на правовата държава, политическия плурализъм, както и гарантираните от Конституцията права на свободно мислене и слово.

“В случая с искането се поддържа противоречие на решението за освобождаване от заемания пост заместник-председател на Народното събрание на народния представител Валери Жаблянов с конституционни разпоредби, уреждащи принципа на правовата държава и комуникационните права на гражданите. По този предмет Конституционният съд не се е произнасял с решение или определение, включително и по неговата допустимост, поради което не е
налице и отрицателната процесуална предпоставка по чл. 21, ал. 6 ЗКС,
която да изключва неговата допустимост в настоящото производство”, се казва в днешното определение на съда. Докладчик по делото е Гроздан Илиев.

Като заинтересована страна е констатиран самият Валери Жаблянов, като заинтересована институция – НС. Те, както и поканените за мнения петима професори, имат 30 дни да изпратят становищата си.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.