Последни новини
Home / Законът / Стар конкурс за „външно“ назначаване обърква ВСС

Стар конкурс за „външно“ назначаване обърква ВСС

Defakto.bg

Стар конкурс за „външно“ назначаване в наказателните отделения на апелативни съдилища обърка кадровиците днес.

Макар че след обширните промени в Закона за съдебната власт от средата на 2016 г. назначенията на „външни“ за системата юристи останаха само за районно и окръжно нива, старият конкурс бе на вниманието на ВСС след решение на Върховния административен съд.

Накратко става дума за следното: в началото на 2016 г. има конкурс за „външно“ назначаване на наказателни съдии в апелативните съдилища в Бургас и Варна – по 1 място, и в Пловдив – за 2 щатни бройки. Проведени са писмен и устен изпит, но в крайна сметка ВСС отказва да назначи класираните претенденти и прекратява процедурата с мотива, че нито един от класираните не е изкарал 4,50 на устен изпит. По действащите тогава правила на съвета условието за успех важи и за писмения, и за устния изпити. А кандидатите във „външния“ конкурс на устното препитване са отбелязали успех от 3,60 до 3,05.

Впоследствие обаче ВАС отменя тази част от правилата, защото дописват закона и кандидатите от въпросния конкурс оспорват решението на съдебния съвет. В отделно дело ВАС отменя това решение и разпорежда конкурсната процедура да бъде финализирана.

Пред това бяха изправени днес членовете на съдийската колегия. Като се оказа, че междувременно двама от първите класирани за апелативни съдии, вече са станали магистрати – единият прокурор в Свиленград, другият съдия в РС-Сливен.

На колегията се предлагаха три варианта за решение – да назначи за апелативни съдии първите класирани (включително вече действащите съдия и прокурор), да назначи следващите поред или да не назначава никого.

Повечето кадровици бяха категорични, че вече действащи магистрати не могат да бъдат назначавани по „външен“ конкурс. Разминаха се обаче във вижданията дали могат да си позволят отново да не назначат никого, включително заради ниските оценки, които не показват високи професионални качества.

Според едната група ВСС е самостоятелен в решенията си и носи отговорността в системата да работят най-подготвените кадри. Зад това застанаха Даниела Марчева, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска.

Съмнения в тази възможност след решението на ВАС обаче изразиха Георги Чолаков, Красимир Шекерджиев. А Лозан Панов напомни, че за всяко конкретно кадрово решение се искат конкретни мотиви, а колегията в момента не разполага с пълните данни за кандидатите.

Така, с 8 срещу 3 гласа въпросът бе отложен за „окомплектоване“ на преписките.

По други кадрови точки, колегията прекрати дисциплинарното дело срещу бившия съдия от СГС Мариян Марков, тъй като той вече не е магистрат.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.