Последни новини
Home / Законът / Цацаров проверява Таско Ерменков по жалба на Данаил Кирилов и Тома Биков за „заразената“ вода

Цацаров проверява Таско Ерменков по жалба на Данаил Кирилов и Тома Биков за „заразената“ вода

Defakto.bg
Таско Ерменков – спасител или вредител, ще изяснява прокуратурата. Фактите дотук го определят повече като навременен вестител, защото слуховете за натровена вода в язовир Искър вече бяха тръгнали.
Жалбоподателите Данаил Кирилов и Тома Биков

Главният прокурор е разпоредил на Софийската градска прокуратура проверка по сигнала на депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков срещу депутата от БСП Таско Ерменков за заразена вода в столицата.

Имунитетът на Ерменков не е проблем за предварителната проверка, защото тя само ще търси данни за престъпления.  На този етап, главният прокурор я е възложил на Софийската градска прокуратура заради цитирания от депутатите от ГЕРБ текст от Наказателния кодекс, според който престъпление е  „предаването по радио, телефон или друг начин – в случая чрез „Фейсбук“ –  на неверни повиквания за тревога“.  съобщава БНР.

Ако обаче в рамките на проверката се съберат данни и за тероризъм,  случаят ще бъде прехвърлен на компетентната Специализирана прокуратура.

Евентуална прокурорска преценка за извършено престъпление, по който и да е от двата текста, ще означава искане на главния прокурор на имунитета на Таско Ерменков, за да бъде образувано срещу него досъдебно производство.

Иначе, според прокурори, първите действия на разследващите по сигнала на ГЕРБ ще са снемане на обяснения от депутата от БСП, за да каже кои са източниците му, а после и те да бъдат разпитани. Заради твърденията за създадена паника и тревога у  мнозина, ще се назначи и експертиза на депутатския профил във Фейсбук, за да се проследят коментарите под публикацията на Таско Ерменков за заразена вода и провокирала ли е тя страх и притеснения у коментиралите я.

По този повод Таско Ерменков заяви, че  никога  не е казвал, че  водата в язовир Искър е отровена.  И още: “ Трябваше аз вчера (събота) да пусна публикация, забележете, в личния си профил и на страницата си във Фейсбук, в която призовам институциите да си свършат работата и да излязат с вярна информация,  да се задвижат и РЗИ, и държавният здравен инспектор, и Софийска вода, че и кметът Фандъкова, за да успокоят гражданите на София, че всичко с водата е нормално. А къде бяхте през седмицата?“, задава въпрос депутатът .

„За  разлика от народните представители на ГЕРБ, които имат право само да повтарят думите на вожда си и да го величаят, аз, като народен представител от БСП, на личните си профил и страница мога и се възползвам от това да пиша личното си мнение в изпълнение на чл. 67 от Конституцията на Република Блъгария, а именно:

(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.                                                                                                  (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения.“

Социалистът казва още, че за да няма повече спекулации, публикациите му във Фейсбук са лични и по никакъв начин не обвързват БСП и народните представители.

Ето и автентичният текст на първото съобщение, което скандализира управляващите и прокуратурата:

„Днес ми се обадиха от институции, които уважавам и от приятели, на които вярвам.  Допълнително на лични съобщения получих следното съобщение: Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА. От 5 различни, независими един от друг източника знаем инфото, но не можем да го пуснем публично, тъй като институциите мълчат (да не се изложат пред европейците). Кажи на приятели и близки, поне 1 седмица да не употребяват чешмяна вода. Източникът на идното е сериозен гражданин. Имаме информация, че е запознат и депутат“.

По този повод Ерменков призова на страницата си във Фейсбук институциите, които разполагат с информация „още днес, веднага“ чрез средствата за масова информация да опровергаят новината , ако е фалшива или да предупредят гражданите на София.  

Около  14,30 часа същия ден, депутатът отправи благодарности на ръководството на ДАНС за бързата реакция във връзка с неговото предупреждение за лошо качество на водата за пиене.

Споделената от мен тук във Фейсбук тревога за състоянието на водата в София във връзка с многобройните сигнали до мен по телефона и на лични съобщения не е останала без внимание от г-н Димитър Георгиев, председател на ДАНС. В личен разговор ме информира, че подобна информация от седмица се носи из София. Съобщи ми също, че няма основания за тревога„, написа още депутатът.

По-късно във вторник стана известно, че по решение на ПГ на левицата в парламента Таско Ерменков ще поднесе извинение от трибуната на Народното събрание заради публикацията в социалната мрежа за проблеми с водата в София. Той се е съгласил с позицията на групата.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.