Последни новини
Home / Законът / Ден на тревога за независимото правосъдие

Ден на тревога за независимото правосъдие

Defakto.bg

Обръщение на международната съдийска организация МЕДЕЛ

Международната съдийска организация МЕДЕЛ обяви 23-ти май за „Ден на тревога“ за независимото правосъдие, припомняйки годишнината от убийството на италианския прокурор Джовани Фалконе от мафията през 1992 г.

От Съюза на съдиите у нас препратиха обръщението на МЕДЕЛ.

Ето го:

„На тази дата сме подканени да се замислим върху необходимостта от независимо и ефективно правосъдие в Европа и неговото значение за опазването на основните права и свободи на европейските граждани. На всички европейски граждани трябва да бъде припомнена съществеността на независимия съд, способен да защитава правата и свободите из цяла Европа.

Разрастващите се националистични и популистки движения, разпространяващи се из целия континент, безпрецедентните атаки срещу съда, на които ставаме свидетели в държави като Унгария и Полша, както и неуважението към основни принципи на правовата държава в Турция (държава членка на Съвета на Европа) ни напомнят, че съществуването на независим съд никога не трябва да се приема за даденост и че е това е една непрестанна и фундаментална борба на всеки гражданин във всяка държава.

Следващата събота на 26-ти май, MEDEL ще отбележи този повод в Брюксел със семинар, организиран съвместно с Асоциацията на европейските адвокати демократи /AED – Avocats Européens Démocrates/, където ще се обърне внимание на приноса на адвокатите и магистратите за изграждането на независима съдебна система.

Специално на този ден MEDEL иска да отдаде почит и още веднъж да изрази солидарността си с всички онези, които плащат висока цена за куража си да се борят за демокрация, върховенството на закона и независимост на съдебната власт, олицетворявани от Мурат Арслан (президент на YARSAV, Асоциация на турските съдии), арестуван вече повече от две години в Турция, на когото Парламентарната асамблея на Съвета на Европа присъди наградата за права на човека „Вацлав Хавел“ през 2017 г.

Европейските граждани могат да бъдат сигурни, че MEDEL винаги ще бъде на първа линия на битката за една независима съдебна власт. Дължим го на паметта на Джовани Фалконе. Дължим го на бъдещето на Европа.

23-ти май

МЕДЕЛ

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.