Последни новини
Home / Законът / „Дупка“ в законодателството превръща в мишени продавачите на автомобили

„Дупка“ в законодателството превръща в мишени продавачите на автомобили

Defakto.bg

  Омбудсманът Манолова настоява МВР, МВнР и прокуратурата да защитят българи, несправедливо съдени за трафик на хора в Гърция

             Спешни законови промени трябва да направят задължителна пререгистрацията на закупените коли и смяна на талоните

 Един прашасал законодателен проблем наново бе осветен на среща на  омбудсмана Мая Манолова с българи, изправени пред съда в Гърция като трафиканти на  нелегални имигранти. Техният „гаф““ е че са продали автомобилите си, а новите собственици не са ги пререгистрирали. Всеки продавач е потенциален „клиент“ на  престъпна схема, която лесно го изправя на подсъдимата скамейка, а законодателите години наред остават със затворени очи за проблема.

Дискусията бе в резултат на множеството жалби до омбудсмана, в които  граждани сезират институцията за конкретни казуси с продажбата на моторни превозни средства на територията на нашата страна, които не са пререгистрирани от новите собственици, а с тях са извършени престъпления – превоз на нелегални имигранти в южната ни съседка. В резултат на това, бившите собственици на МПС се оказват с повдигнати обвинения в Гърция.

На срещата присъстваха и представители на държавни институции – Георги Арабаджиев – заместник-главен секретар на Министерство на вътрешните работи, Димитър Арнаудов – директор на дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работи и Емилия Бурова – началник на отдел „Двустранни консулски отношения и консулска защита“ също към МВнР, Луиза Стоева – заместник-председател на Съвета на нотариусите към Нотариалната камара, прокурорите Камен Михов и Сава Петров от Върховна касационна прокуратура, главен инспектор Любомир Димитров и инспектор Деница Иванова от Главна дирекция „Национална полиция“.

Според Манолова проблемите на българските граждани са възможни заради пропуски в българското законодателство, които не вменяват ангажименти на новия собственик на моторно превозно средство своевременно да го пререгистрира, включително като смени талона.  „Лошата новина е, че тази дупка в законодателството продължава да съществува и заплахата не е само за потърпевшите около тази маса, но и за всеки български гражданин, който през последните 7-8 години е продал своя автомобил и даже за такива, които ще го продадат днес, утре или в следващия месец. Всеки е потенциален потърпевш от тази схема, която може да се развие по начин да му бъде повдигнато обвинение, да стане подсъдим и да му бъде произнесена присъда в съседна Гърция. Така че, ситуацията е изключително сериозна“, заяви  омбудсманът.

Манолова предлага да бъдат обсъдени промени в Закона за движение по пътищата, които да дадат възможност на хората, продаващи моторните си превозни средства да участват в тяхната дерегистрация.

Освен това тя настоя и за промени в Наредба I-45 от 2000 година за регистрирането и отчета на МПС-та.

„В момента макар и да съществува електронна система между нотариусите и МВР и продажбата да става ясна незабавно в министерството и да се извършва процедурата по дерегистрация, няма никакъв ангажимент или поне контрол върху новия собственик, дали своевременно е сменил талона. Макар че автомобилът вече е негова собственост, той спокойно може да продължи да го кара със същия талон. Това е една възможност за гръцките власти да подведат под отговорност лице, което няма никаква вина“, категорична бе Манолова.

В хода на срещата стана ясно, че има и друг сериозен проблем – собственици на фирми „рент а кар“ се оплакаха, че техни коли са наемани от клиенти, които в последствие се оказват каналджии. За гръцките власти обаче виновни са собствениците на автомобилите, а не реалните извършители и на практика те биват съдени и осъждани за трафик на хора.

Омбудсманът ще  напише препоръка до Министерството на външните работи, което да поеме ангажимент, че българската държава ще заяви ясна позиция пред гръцките власти за защита на нашите сънародници, както и да организира представителна среща в Солун по Виенската конвенция за консулските отношения.

Прокурор Камен Михов заяви, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъде извършена проверка на всички конкретни случаи на потърпевшите българи и ще бъде изготвен анализ.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.