Последни новини
Home / Законът / Заместник на Цацаров отмени разследване срещу главния архитект на София, „виновният“ прокурор – на мушка

Заместник на Цацаров отмени разследване срещу главния архитект на София, „виновният“ прокурор – на мушка

Defakto.bg

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова е отменила постановлението за образуване на досъдебно производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков (на снимката горе), съобщиха от ПРБ. А разпоредилият разследването Стойчо Ненков от софийската апелативна прокуратура ще бъде подложен на извънредно атестиране заради „трайно влошаване на качеството на работата“.

Прокурор Стойчо Ненков

Същият обвинител веднъж вече бе взет на мушка, след като оттегли протест срещу оправдателните присъди по делото за пране на пари по САПАРД срещу Людмил Стойков и Марио Николов и се стигна до извънредно възобновяване на казуса. В крайна сметка обаче той приключи безславно с прекратяване, а отстраняването на Ненков от длъжност бе отменено от ВАС.

Преди дни медии информираха, че срещу главния архитект на София Здравков образувано дело за престъпление срещу правосъдието заради отказа му да изпълни съдебно решение, което дава зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. „Стрелбище“. Срещу строителството на небостъргача протестираха и жителите на района.

Решението на ВАС, с което се разпорежда допускане на промяна на подробния устройствен план в конкретния парцел, е от 2016 г., а заради отказа да го изпълни главният архитект на два пъти е глобяван от съда.

Срещу него обаче не е образувано административнонаказателно производство, а упоритостта на главния архитект показва, че действията му са умишлени, приема прокурор Стойчо Ненков, цитиран от медии, и разпорежда да започне разследване по чл. 296 от НК.

Сега от прокурорската пресслужба съобщават:

Зам.-главният прокурор Пенка Богданова

„След служебна проверка по сигнал на СГП, с постановление от 23.05.18 г., г-жа Пенка Богданова – заместник главен прокурор при ВКП отмени постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура София от 09.05.2018 г., с което е образувано досъдебно производство срещу главния архитект на Столична община за престъпление по чл. 296 НК.

След анализ на събраните материали е установено, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това, налице ли е вече наложено административно наказание за същото деяние. За това, зам. главният прокурор е указал на СРП да извърши допълнителна проверка по случая.

Горепосоченото постановление на прокурор Ненков, както и още един негов акт (от 11.04.18 г.) са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон, изразяващи се в следното:

– въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело.

– въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09.05.2018 г., прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице.

Предвид обстоятелството, че тези пропуски поставят въпроса дали е налице задълбочено познаване на актуалното законодателство, заместникът на главния прокурор е изпратил копие от постановлението си на административния ръководител на АП София за преценка за изготвяне на предложение за извънредно атестиране на прокурор Ст. Ненков. Съобразно ЗСВ, то се извършва при наличие на данни за трайно влошаване на качеството на работата“.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.