Последни новини
Home / Законът / Рекорди от безхаберие: Как дело за побой, чукнало 15 години, е прекратeно (по давност)

Рекорди от безхаберие: Как дело за побой, чукнало 15 години, е прекратeно (по давност)

Defakto.bg

Наказателно дело за побой, завършил с тежки травми на едната ръка, е водено общо 15 години, 7 месеца и 20 дни и на финала е прекратено поради изтекла давност.

Случаят, един от многото “рекорди по безхаберие”, е установен при проверка на жалбите срещу мудно правосъдие, извършена от Инспектората.  Става дума за периода от 1 януари до 31 март тази година, когато са проверени 128 заявления на гражданите, като 38 от тях по наказателни дела са приети за основателни и държавата ще плаща обезщетения на потърпевшите.

Съобщението на Инспектората:

“15 години, 7 месеца и 20 дни е продължило производство за престъпление по чл. 129, ал. 2, пр. 2 във вр. с чл. 129, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК). Заявлението е подадено от пострадалия – след нанесен му побой от двама братя в Гоце Делчев през октомври 2001 г., в резултат на който за период от 3 месеца движенията на дясната му ръка са били трайно затруднени. Той е участвал в производството като граждански ищец и частен обвинител.

Досъдебното производство е продължило 8 години, 7 месеца и 3 дни. Основната причина за голямата му продължителност са затрудненията на разследващите органи по призоваването и осигуряване явяването пред тях на  единия от двамата обвиняеми по делото. Невъзможността да бъде установен е довела до спиране на наказателното производство 6 пъти – общо за около 4 годни.

Обвиняемият е обявяван за общодържавно издирване. Изготвяна е и молба за правна помощ до съдебните власти в САЩ за призоваването му, но многократното й връщане за отстраняване на допуснати при изготвянето й неточности допълнително е допринесло за забавянето на производството.

В повечето случаи след възобновяване на производството по делото не са извършвани действия по разследването освен предложение за изготвяне на молба за правна помощ. След последното възобновяване производството е продължило да се води в отсъствие на издирваното лице.

За забавянето в производството е допринесло и двукратното връщане на делото от съда на прокурора за отстраняване на допуснати съществени  процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на обвиняемия.  В резултат на всички тези факти забавянето във фазата на досъдебното производство е около 6 години.

В съдебната фаза на производството забавяне е констатирано при третото поред разглеждане на делото от първоинстанционния съд  – Районен съд – Гоце Делчев, продължило 6 години и 26 дни. Причините за забавянето са неизпълнение на съдебна поръчка, затруднения при определяне на вещо лице и неспазване на срока по чл. 308, ал. 2 НПК за изготвяне на мотивите към постановената присъда.

По делото са насрочени 24 открити съдебни заседания, от които са проведени 23, а едно от насрочените заседания е пренасрочено от съдията-докладчик поради постъпила молба за отлагане от повереника на пострадалия. Първото по делото заседание  е насрочено 3 месеца след изтичане срока по чл. 252, ал.1 НПК (преди изменението с ДВ, бр. 63 от 2017 г.) – двумесечен срок от постъпването му.

На първите седем съдебни заседания ход на делото не е даден поради неизпълнението на съдебната поръчка за връчване на съдебните книжа на единия от подсъдимите на адреса му в САЩ. Ход на делото е даден в отсъствието му в осмото поред съдебно заседание, проведено година и 4 месеца след образуване на делото.

Поради заболяване на съдията-докладчик са отложени 5 съдебни заседания, а други 2 – поради непредставяне заключението на вещите лица, с оглед възникнало затруднение при осигуряването на специалисти – вещи лица, които да участват в състава на  назначената от съда нова тройна съдебно-медицинска експертиза. Несвоевременното представяне на експертното заключение  е забавило производството с повече от година.  Следва да се отбележи, че за постигане на дисциплиниращ  ефект по отношение на неявилите се свидетели и вещи лица съдът е наложил глоби.

Мотивите към присъдата са изготвени при неспазване на едномесечния срок по чл. 308, ал. 2 НПК (преди изменението с ДВ, бр. 63 от 2017 г.)  – 2 години и 10 месеца след постановяването ѝ.

Въззивният съд – Окръжен съд – Благоевград, е прекратил наказателното производство поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване с решение от октомври 2017 г.”

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.