Последни новини
Home / Законът / Рекорди от безхаберие: Как дело за побой, чукнало 15 години, е прекратeно (по давност)

Рекорди от безхаберие: Как дело за побой, чукнало 15 години, е прекратeно (по давност)

Defakto.bg

Наказателно дело за побой, завършил с тежки травми на едната ръка, е водено общо 15 години, 7 месеца и 20 дни и на финала е прекратено поради изтекла давност.

Случаят, един от многото „рекорди по безхаберие“, е установен при проверка на жалбите срещу мудно правосъдие, извършена от Инспектората.  Става дума за периода от 1 януари до 31 март тази година, когато са проверени 128 заявления на гражданите, като 38 от тях по наказателни дела са приети за основателни и държавата ще плаща обезщетения на потърпевшите.

Съобщението на Инспектората:

„15 години, 7 месеца и 20 дни е продължило производство за престъпление по чл. 129, ал. 2, пр. 2 във вр. с чл. 129, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс (НК). Заявлението е подадено от пострадалия – след нанесен му побой от двама братя в Гоце Делчев през октомври 2001 г., в резултат на който за период от 3 месеца движенията на дясната му ръка са били трайно затруднени. Той е участвал в производството като граждански ищец и частен обвинител.

Досъдебното производство е продължило 8 години, 7 месеца и 3 дни. Основната причина за голямата му продължителност са затрудненията на разследващите органи по призоваването и осигуряване явяването пред тях на  единия от двамата обвиняеми по делото. Невъзможността да бъде установен е довела до спиране на наказателното производство 6 пъти – общо за около 4 годни.

Обвиняемият е обявяван за общодържавно издирване. Изготвяна е и молба за правна помощ до съдебните власти в САЩ за призоваването му, но многократното й връщане за отстраняване на допуснати при изготвянето й неточности допълнително е допринесло за забавянето на производството.

В повечето случаи след възобновяване на производството по делото не са извършвани действия по разследването освен предложение за изготвяне на молба за правна помощ. След последното възобновяване производството е продължило да се води в отсъствие на издирваното лице.

За забавянето в производството е допринесло и двукратното връщане на делото от съда на прокурора за отстраняване на допуснати съществени  процесуални нарушения, водещи до нарушаване правото на защита на обвиняемия.  В резултат на всички тези факти забавянето във фазата на досъдебното производство е около 6 години.

В съдебната фаза на производството забавяне е констатирано при третото поред разглеждане на делото от първоинстанционния съд  – Районен съд – Гоце Делчев, продължило 6 години и 26 дни. Причините за забавянето са неизпълнение на съдебна поръчка, затруднения при определяне на вещо лице и неспазване на срока по чл. 308, ал. 2 НПК за изготвяне на мотивите към постановената присъда.

По делото са насрочени 24 открити съдебни заседания, от които са проведени 23, а едно от насрочените заседания е пренасрочено от съдията-докладчик поради постъпила молба за отлагане от повереника на пострадалия. Първото по делото заседание  е насрочено 3 месеца след изтичане срока по чл. 252, ал.1 НПК (преди изменението с ДВ, бр. 63 от 2017 г.) – двумесечен срок от постъпването му.

На първите седем съдебни заседания ход на делото не е даден поради неизпълнението на съдебната поръчка за връчване на съдебните книжа на единия от подсъдимите на адреса му в САЩ. Ход на делото е даден в отсъствието му в осмото поред съдебно заседание, проведено година и 4 месеца след образуване на делото.

Поради заболяване на съдията-докладчик са отложени 5 съдебни заседания, а други 2 – поради непредставяне заключението на вещите лица, с оглед възникнало затруднение при осигуряването на специалисти – вещи лица, които да участват в състава на  назначената от съда нова тройна съдебно-медицинска експертиза. Несвоевременното представяне на експертното заключение  е забавило производството с повече от година.  Следва да се отбележи, че за постигане на дисциплиниращ  ефект по отношение на неявилите се свидетели и вещи лица съдът е наложил глоби.

Мотивите към присъдата са изготвени при неспазване на едномесечния срок по чл. 308, ал. 2 НПК (преди изменението с ДВ, бр. 63 от 2017 г.)  – 2 години и 10 месеца след постановяването ѝ.

Въззивният съд – Окръжен съд – Благоевград, е прекратил наказателното производство поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване с решение от октомври 2017 г.“

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.