Последни новини
Home / Законът / Скандалът „Младост“: Прокуратурата поиска отстраняване на Десислава Иванчева като кмет (допълнена)

Скандалът „Младост“: Прокуратурата поиска отстраняване на Десислава Иванчева като кмет (допълнена)

Defakto.bg

Неправомерно упражнявала правомощия от килията

Скандалът „Младост“ влиза в нов епизод – днес спецпрокуратурата е внесла в спецсъда искане за отстраняване на кмета Десислава Иванчева от длъжност.

Макар че Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и „посредникът“ за прословутия подкуп Петко Дюлгеров са под стража още от 17 април, когато в гръмка акция двете дами с часове бяха държани с белезници насред София, сега прокуратурата заявява, че дори и от килията кметът упражнявала правомощията си и това налагало нейното отстраняване от длъжност.

Конкретно: „Установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По този начин тя е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането й под стража„, пише в прокурорското съобщение.

Специализираният съд насрочи делото за следобяд днес.

Дотук на две инстанции спецсъдиите удовлетвориха искането на обвинението за най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Иванчева, Петрова и Дюлгеров въпреки възраженията на защитата за серозни „пробиви“ в тезата на прокуратурата. А между двете заседания – на първоинстанционния и на апелативния спецсъд обвиненията бяха коригирани. Така за последно те са за искани 500 000 евро подкуп и получени 70 000 евро на 17 април от строителния предприемач Александър Ваклин, сочен за „жертвата“ в случая.

В ОИК пък, оказва се, тече процедура за предсрочно прекратяване на кметските правомощия на Десислава Иванчева заради несъвместимост (по сигнали още от 2016 г.). Тя обаче няма нищо общо с отстраняването от длъжност в наказателното производство.

Иванчева пред журналисти: Давала съм разпореждания за екипа си, нищо друго!

Давала съм разпореждания, но на които имам право като действащ кмет, категорична бе преди началото на съдебното заседание днес Десислава Иванчева пред журналисти.

Тя и Биляна Петрова са отправили искане до главния прокурор Сотир Цацаров да им разреши да дадат пресконференция, вместо „на парче“ и набързо да отговарят на въпроси. Отговор засега няма.

Петър Кърджилов

Това, което успя да съобщи Иванчева днес бе, че от ареста е подписала заповед за назначаване на пиара на община „Младост“ Петър Кърджилов за зам.-кмет и за освобождаването на арх.Румен Русев от поста. Първоначално посоченият от нея за и.ф. кмет Владимир Клисуров подаде молба за напускане, предизвестието изтича през юни. Русев пък още в началото бе посочен от Иванчева като човек, който стои в основата на сценария срещу нея, за да заеме мястото й.

„Документи за инвестиции и строителство не съм подписвала, всичко е свързано единствено с екипа ми, пуснала съм заповед за назначаването на Петър Кърджилов“, категорична бе Десислава Иванчева днес.

Дошлият в спецсъда Петър Кърджилов внесе пояснения – заповедта за неговото назначаване е от 15 май, за освобождаването на Русев – от 21 май. За тези два дни Иванчева е прекъснала платения си отпуск, а документите са били носени от нейната майка.

„Волята й е аз да бъда назначен за кмет, упълномощен от нея, но това не означава, че ще вляза в длъжност, коментари ще правим след празниците. В закона пише, че срочен трудов договор може да се сключи при отсъствие на титуляря, а госпожа Иванчева има право, защото още е в позицията кмет на „Младост“, решенията и заповедите й се приемат за легитимни“, обяви Кърджилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.