Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов оспори пред ВАС наказание на прокуратурата, наложено без право на защита (Пълен текст на жалбата )

Следователят Бойко Атанасов оспори пред ВАС наказание на прокуратурата, наложено без право на защита (Пълен текст на жалбата )

Defakto.bg

На днешното заседание на прокурорската колегия се очаква да бъде  образувано второ поред дисциплинарно дело срещу  следователя Бойко Атанасов.   През март по предложение на шефката на СГП Емилия Русинова ВСС вече започна производство срещу него заради публичните му изявления за „срамни“ споразумения и отказ от обвинения срещу организираната престъпност.  Любопитно е, че след като прокурор от ВКП, обследвал критиките на следователя,  излeзе със становище, че той не е извършил дисициплинарно нарушение,  същият ден, главният прокурор е издаде заповед за „ревизия” на столичния следствен отдел.

В резултат срещу Атанасов е образувано дисциплинарно производство в прокуратурата (15 февруари), което днес трябва да се „преобразува“ по нов ред и пред ВСС.  Предложението отново е на Русинова.  А Бойко Атанасов (след като Административен съд -София отхвърля жалбата му),  вчера е оспорил пред ВАС  законосъобразността на проведената дисциплинарна процедура в СГП, последица от която е и наказанието  му  „обръщане на внимание“.  В жалбата до Административен съд – София впечатляваше твърдението на  следователя, че е наказван и за  просрочие по дело, което никога не е било физически при него.

Пред ВАС следователят  оспорва липсата на процедура, която го е лишила от възможността да знае за какво е наказан, както и да се защити своевременно от санкцията.  Опитите му да получи преписи от материалите са ударили на камък пред  ръководителя на СГП Емилия Русинова.  В жалбата си до съда Атанасов казва,  че е  „лишен от възможността да разбере с какво виновно не е изпълнил служебните си задължения”.  Поисканият препис от доказателствата му е бил отказан „с писмо № 76/02.03.2018г., като адм. р-тел на СГП се е позовала на „ вътрешни правила от 2015г. за провеждане на дисциплинарни производства в СГП.” Бойко Атанасов се надява съдът да отмени като незаконосъобразна  заповедта за наказание.

Самият Атанасов отдавна предупреди за наличието на „канонада от проверки“ срещу него, включително по сигнали на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, на оглавяващата следствения спецотдел Нели Тодорова и други.

Междувременно Атанасов стана кандидат в надпреварата за шеф на апелативната спецпрокуратура, а в концепцията си (виж вдясно)  с факти излага как масовите споразумения с организираната престъпност злепоставят държавното обвинение. А конкурент в конкурса му е Емилия Русинова.

За информация публикуваме цялото съдържание на жалбата на Бойко Атанасов до Върховния административен съд  и ВСС (с незначителни съкращения):

ЖАЛБА

От Бойко Йорданов Атанасов,  следовател при Софийска градска прокуратура

 

Г-ЖО/Г-Н Съдия,

 

.(……) По образуваното ми дисциплинарно производство,  до настоящият момент не са ми предоставяни нито заповедта за образуването на производството,  нито са ми връчвани преписи от доказателствата.  Дисциплинарното производство е водено в тайнство и в правила различни от законовите , което е недопустимо още повече, че органите на прокуратурата към момента са в съдебната власт .

По същество : С искане №А-47/28.02.2018г. писмено съм уведомил адм. р-тел на СГП, че препис от заповедта не ми е връчен като по този начин съм лишен от възможността да разбера с какво виновно не съм изпълнил служебните си задължения, накърнил съм престижа на съдебната власт, системно не съм спазвал сроковете, предвидени в процесуалните закони; с действие или бездействие, което неоправдано съм забавял производството; действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което съм накърнил престижа на съдебната власт-чл. 307 ЗСВ. Поисках такъв, за да мога да осъществя правата си но с писмо N° 76/02.03.2018г. това ми беше отказано, като адм. Р-тел на СГП се позовава на вътрешни правила от 2015г. за провеждане на дисциплинарни производства в СГП. Закононарушение,   което е осъществявано и към настоящият момент .

С посочените вътрешни правила представляващи правно нищо ръководителят на СГП е игнорирал правата ми които са регламентирани в закон – чл. 316 ал.6 и ал.7 ЗСВ – „Преписи от предложението за налагане на дисциплинарно наказание и приложените към него писмени доказателства се изпращат на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност.

Съобщението се извършва по реда на Административно-процесуалния кодекс. В 7-дневен срок от получаване на съобщението лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност, може да направи писмени възражения и да посочи доказателства и по този начин обжалваната заповед се е превърнала в незаконосъобразна поради противоречието и със специален закон.

Освен това съгласно чл. 328 ЗСВ при неуредени въпроси законът препраща към общите правила на АПК. Предвид това с действията си административния р-тел на СГП е нарушил чл. 12 АПК – Органите са длъжни да осигуряват откритост, достоверност и пълнота на информацията в административното производство. Обстоятелства които Административен съд София град е игнорирал при взетото решение.

Предвид това, че дисциплинарното производство е вид административно,  а заповедта за започването му е  ИА по смисъла на чл. 21 АПК,  то действията на адм. р-тел на СГП следва да бъдат подчинени на АПК, а не на вътрешни правила противоречащи на законите. В тази връзка съгласно чл.26 ал.1 АПК за адм. р-тел на СГП възниква задължение за уведомяване, което кореспондира със задължението му по чл.316 ал.6 и 7 ЗСВ и неизпълнението на тези задължения води до опорочаване на цялото административно производство. Нарушение, което не е отстранено и до момента . Постановеното определение на Административен съд София град не е съобразил тези законови нарушения при постановяването на акта си и същите са останала встрани видно от направените изводи,  послужили за определението,  същите не се базират на посочените в жалбата установени нарушения на законовите норми.

Поради което Ви моля да отмените определение № 3057/ 15.05.2018година на Административен съд София град , като взето при нарушение на закона и постановите законосъобразно съдебно решение.

С уважение : Бойко Атанасов

                                                                                           

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.