Последни новини
Home / Законът / След гръмки обвинения и искане на уволнение, „забележка“ за бившия районен прокурор на Варна

След гръмки обвинения и искане на уволнение, „забележка“ за бившия районен прокурор на Варна

Defakto.bg
ВСС образува второ дисциплинарно дело срещу Бойко Атанасов
Най-лекото дисциплинарно наказание „забележка“ наложи прокурорската колегия на ВСС на бившия районен обвинител на Варна Цветанка Гетова (на снимката).
Забележителни са две неща. Първо, решението бе гласувано единодушно, включително от Сотир Цацаров, по чието искане тръгнаха дисциплинарките срещу Гетова и заместничката й Милена Даскалова, и който настояваше за уволнението на двете дами.
Второ, санкцията е по дисциплинарните обвинения, че Гетова и Даскалова притискали жена да оттегли жалба за закана с убийство. Освен че е тежко нарушение, това е и престъпление. Но наказателно производство така и не бе образувано,  а „забележката“ подсказва, че нещата очевидно не са били такива, каквито се представяха.
Наказанието на Милена Гетова (за същото) е намаляване на заплатата с 10 % за една година, и то гласувано единодушно.
Гетова и Даскалова вече бяха санкционирани далеч по-тежко – с отстраняване от ръководните постове по другото дисциплинарно обвинение срещу тях – че консумирали алкохол в заведение в работно време. В момента те са редови прокурори в РП-Варна, след като изтекоха командировките им във Видин и в Монтана, разпоредени от Сотир Цацаров. А магистрати отдавна предположиха, че акцията спрямо тях може да е била в пряка връзка с предстоящата смяна на ръководството на окръжната прокуратура във Варна – пост, за който Гетова би могла да се кандидатира.
Второ дело срещу бунтовен следовател
Очаквано, прокурорската колегия днес единодушно образува ново, второ поред дисциплинарно дело срещу столичния следовател Бойко Атанасов. Предложението е на градския прокурор на София Емилия Русинова, дисциплинарни съдници на Атанасов ще са Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Пламен Найденов.
Какви точно са прегрешенията на следователя, известен с критичните оценки за ставащото в следствието и прокуратурата, не е известно – по дисциплинарните точки заседанията на ВСС са закрити. Първото му дело е за публичните заявления за сключваните „срамни“ споразумения с организираната престъпност. А самият Атанасов оспори пред ВАС законността на проведената срещу него дисциплинарна процедура в СГП.
Дисциплинарни дела по предложения на Емилия Русинова бяха образувани и срещу следователите Искра Георгиева и Свилен Цеков.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.