Последни новини
Home / Законът / Предложение: Без задължителен минимум на адвокатските хонорари за учредяване и вписване на търговци

Предложение: Без задължителен минимум на адвокатските хонорари за учредяване и вписване на търговци

Defakto.bg

Да се отмени задължителният минимум на адвокатските хонорари за учредяване, регистриране и вписване на търговски дружества, фондации и сдружения с нестопанска цел като мярка срещу нелоялната конкуренция.

Предложението е направено от адвокатско дружество „Фотева, Танев, Минчев“ от Бургас в общественото обсъждане на промените в Наредба №1 за минималните адвокатски възнаграждения, инициирани от Висшия адвокатски съвет. Засега то е единственото по темата, се вижда от страницата на ВАдС, срокът за становища и предложения изтича на 30 май.

А дебатът за адвокатските възнаграждения, но и за професионализма, винаги е обществено интересен – правилата са важни както за гилдията, така и за нейните клиенти.

Както е известно, след мащабните промени в ГПК, обвързали таксите за малки вземания, плащани от длъжника, с минималната работна заплата, Висшият адвокатски съвет предложи намаляване на минималните хонорари по изпълнителни дела за малки вземания (до 1000 лв.). Проектът бе публикуван за обществено обсъждане на 30 април, срокът за становища и предложения от заинтересованите лица е 30 дни.

В становището си, което очевидно е дискусионно, адвокатско дружество „Фотева, Танев, Минчев“ предлагат да се заличи чл. 6, точка 9 от наредбата. Текстът урежда задължителния минимум на възнаграждението за защита за учредяване, регистриране и вписване в съответния регистър на едноличен търговец (150 лв.), събирателно дружество (180 лв.), ООД (300 лв.), АД (600 лв.), фондации и сдружения с нестопанска цел (400 лв.) и други.

Бургаските адвокати цитират решението на Съда на ЕС в Люксембург от 23 ноември 2017 г. по преюдициално запитване от Софийския районен съд, че задължителният минимум в адвокатските възнаграждения не би противоречал на правото на ЕС, само ако защитава определени легитимни цели – достъп до правосъдие, гарантиране на квалифицирана правна помощ, предотвратяване на злоупотреба с право и др. Цитираната разпоредба не обезпечава постигането на подобни цели, а ги възпрепятства, смятат от дружеството.

Основният им мотив за предлаганата промяна обаче е, че множество неадвокати (счетоводители; предприемачи; студенти по право; невписани в адвокатурата юристи, включително и поради това, че не отговарят на условията и предпоставките за вписване и др.) предлагат услугата „учредяване, регистриране и вписване на промени в съответния регистър“ на цени много по-ниски от предвидените в Наредба N 1. А КЗК отстоява виждането, че предлагането на услугата на цени под адвокатския минимум не нарушава Закона за защита на конкуренцията.

Така хората масово ползват услугите на неюристи, макар че получаването на квалифицирана юридическа помощ е в техен интерес, а в същото време адвокатите носят дисциплинарна отговорност, ако паднат под регламентирания минимум за оказване на услугата, се сочи в становището.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.