Последни новини
Home / Законът / “Прикрити” агенти на ДАНС влизат в администрацията, фирми, свободните професии

“Прикрити” агенти на ДАНС влизат в администрацията, фирми, свободните професии

Defakto.bg

Ще става без съгласие (и знание) на въпросния работодател

Агенти на ДАНС под прикритие влизат в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и в свободните професии и то тайно от конкретните работодатели. Така те ефективно ще противодействат на заплахите срещу националната сигурност, най-вече на терористите и на разузнавачи от Третия свят, като запазват своята “конспиративност”.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани за обществено обсъждане. Аргументацията е на Министерския съвет, с подпис на премиера Бойко Борисов. Така, след като дирекцията за борба с корупмираните отиде в новата антикорупционна комисия начело с Пламен Георгиев, ДАНС ще се развихри по другите фронтове.

Конкретно в промените пише, че “при изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии.” Те ще се назначават “по начин, който не застрашава прикритието от разкриване.” И ще получават “брутна заплата или брутно трудово възнаграждение, обезщетения и други доходи, предвидени за заеманата длъжност по прикриващото правоотношение”. Същото е и за отпуските. С други думи, за пълна конспиративност, агентите на ДАНС напълно ще се сливат със средата – било в администрацията и фирми, било сред свободните професии.

Обяснението: “Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната
информация.
Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в
структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност
от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.н. Трети свят.”

Промените са публикувани за обществено обсъждане на 23 май, срокът е 1 месец, после ще влязат в дневния ред на кабинета за приемане на Постановление на МС.

About De Fakto

Проверете също

И Иван Гешев е наредил проверка на затворите

Освен министъра на правосъдието, и главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и …

Днес е Международен ден на справедливия процес

За първи път днес 14 юни се чества като Международен ден на справедливия процес в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.