Последни новини
Home / Законът / „Прикрити“ агенти на ДАНС влизат в администрацията, фирми, свободните професии

„Прикрити“ агенти на ДАНС влизат в администрацията, фирми, свободните професии

Defakto.bg

Ще става без съгласие (и знание) на въпросния работодател

Агенти на ДАНС под прикритие влизат в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и в свободните професии и то тайно от конкретните работодатели. Така те ефективно ще противодействат на заплахите срещу националната сигурност, най-вече на терористите и на разузнавачи от Третия свят, като запазват своята „конспиративност“.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани за обществено обсъждане. Аргументацията е на Министерския съвет, с подпис на премиера Бойко Борисов. Така, след като дирекцията за борба с корупмираните отиде в новата антикорупционна комисия начело с Пламен Георгиев, ДАНС ще се развихри по другите фронтове.

Конкретно в промените пише, че „при изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии.” Те ще се назначават „по начин, който не застрашава прикритието от разкриване.” И ще получават „брутна заплата или брутно трудово възнаграждение, обезщетения и други доходи, предвидени за заеманата длъжност по прикриващото правоотношение“. Същото е и за отпуските. С други думи, за пълна конспиративност, агентите на ДАНС напълно ще се сливат със средата – било в администрацията и фирми, било сред свободните професии.

Обяснението: „Действащият към момента ред за прикритие на служители на Агенцията не съответства на нуждите за бързото и ефикасно прилагане на този институт с оглед динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност, като се създават затруднения с оглед спазването на принципите на конспиративност и законност и прилагането на разпоредбите, уреждащи защитата на класифицираната
информация.
Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в
структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност
от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.н. Трети свят.“

Промените са публикувани за обществено обсъждане на 23 май, срокът е 1 месец, после ще влязат в дневния ред на кабинета за приемане на Постановление на МС.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.