Последни новини
Home / Законът / Защита на личните данни: Повече свобода за журналистическо разследване, глоби за злоупотреби при „жълти“ новини

Защита на личните данни: Повече свобода за журналистическо разследване, глоби за злоупотреби при „жълти“ новини

Defakto.bg

Непоправеният български закон противоречи на еврорегламента

Еврорегламентът за защита на личните данни (GDPR), в сила от 25 май, буни духовете.

Емил Радев

„Имаше 2-годишен период за разяснителни кампании, но нито на ниво ЕС, нито у нас бяха проведени достатъчно такива. И в момента нашият Закон за защита на личните данни започва да си противоречи с еврорегламента“, обяви евродепутатът Емил Радев по БНТ.

Бяхме готови на всякакви разяснения, но бизнесът не прояви достатъчно интерес, отговори шефът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов (на снимката горе). Според него обаче сега с практиката нещата ще се регулират, а предстоят и промени в закона, успокоява той.

Караджов даде и конкретни отговори по очертали се като „спорни“ конкретни казуси.

За журналистическо разследване, което откроява неправомерни практики или разкрива други „недъзи“ от обществен интерес, няма да се носят санкции за нарушение на новите правила за защита на личните данни. Ако обаче с тези данни се злоупотребява за продуциране на „жълти“ новини, ще има глоби, стана ясно от разясненията му.

Караджов допълни още, че „потърпевшите“ могат и да подадат жалба пред комисията за неправомерно ползване на данните им от публикувалата материала медия като администратор на лични данни, но тя няма да бъде уважена. За „жълтите“ новини обаче няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и медията ще бъде глобена.

По друг „медиен“ казус – трябва ли занапред фоторепортерите, за да снимат когото и да било на публично място, да искат първо писменото му съгласие в декларация, отговорът бе категоричен:  „Заснемането на публични места е изключено от приложението на закона. Физическите лица, присъствайки на публични места, би трябвало да са наясно, че могат и да ги заснемат“.

А какви лични данни могат да се събират при регистрация в хотел?

„Поначало хотелите би трябвало да предоставят възможност на клиентите си сами да попълват тази информация – минимумът за регистрация са имената и адреса на физическото лице„, каза Караджов. Обичайно е обаче да се събират и ЕГН заради необходимостта информацията да се предоставя и на МВР при проверки. Но искането и записването на информация и за номерата на личните данни е прекомерно, смята шефът на КЗЛД. Според него данните, предоставяни на хотела, трябва да се пазят не повече от 6 месеца – след това предоставянето им на МВР става безсмислено, защото за подобен период физическото лице може да се придвижи навсякъде.

В болниците е редно да се събират лични данни, по които лицето да бъде идентифицирано за наличието на здравно осигуряване, а когато не ползва такива осигуровки, за сключване на договор за предоставяне на здравната услуга. Сроковете за съхранение на данните от болниците трябва да са предвидени поне във вътрешните им правилници и да са аргументирани.

Искането на аптеки от хората с рецепти за лекарства, плащани от здравната каса, да попълват декларации по новия регламент, не е необходимо и е презастраховане от страна на бизнеса, категоричен бе Караджов.

Какви данни могат да се публикуват в списъците на децата за първи клас, а и изобщо след изпит, бе друг въпрос.

Нормалното е да се посочват трите имена и оценката, публикуването и на ЕГН е в повече, бе отговорът на шефа на КЗЛД.

Венцислав Караджов увери, че комисията му ще залага не на санкциите, а на превенцията, на даването на конкретни разяснения. „Целта е личните данни на физическите лица да се обработват законосъобразно. Това не се постига единствено чрез налагане на санкции, най-много да се навреди на бизнеса, трябва да се работи повече за превенцията. Администраторите могат да се обръщат към регулатора и за указания как да прилагат закона“, каза шефът на КЗЛД.

Но има проблем – регистраторите на лични данни у нас са над 4000, а комисията разполага с 10-14 човека, които да ги консултират.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.