Последни новини
Home / Законът / Анализ констатира: Докато делата в страната растат, при военните магистрати постъпателно намаляват

Анализ констатира: Докато делата в страната растат, при военните магистрати постъпателно намаляват

Defakto.bg

Реформата на съдебната карта изглежда неизбежна

Постъпленията на делата при общите и административните съдилища растат, но при военните постъпателно намаляват. Дотам, че на магистрат под пагон се падат малко над 1 дело на месец. И то при положение, че от общия брой постъпили при военните съдии преписки едва 20 % са наказателни дела от общ характер (по които се води същински процес), а останалите са от частен характер – най-вече разпити пред съдия.

Статистиката е представена в анализ на натовареността през 2017 г., внесен от комисията за съдебна карта и натовареност, оглавявана от Даниела Марчева, и приет днес от съдийската колегия на ВСС. В интерес на истината, при презентацията на данните Марчева не наблягаше на данните за военните, но те просто се набиват на очи. Което даде повод за някои заключения – например че отново е време за преструктурирането на тези магистратури в смисъл на намаляването им (Лозан Панов), другите визии са за натоварване на военните съдии с нови постъпления, да речем с делата за административни нарушения по ЗАНН, извършени от военнослужещи и полицаи (за това се обяви Севдалин Мавров. За нови дела на военните говори и Вероника Имова).

В момента военните съдилища и прокуратури у нас са три – в София, Пловдив и Бургас (преди бяха пет) плюс военноапелативен съд и военноапелативна прокуратура. Проблемът за съществуването на магистрати под пагон изобщо не веднъж се подема през годините, но военното правосъдие е записано в Конституцията.

По време на дебата стана ясно и друго – реформата на съдебната карта, за която се говори отдавна, е все по-неизбежна. Факт е обаче, че мнозинството в предния ВСС й се противопоставяше докрай.

Общата картина

Общо новопостъпилите дела в съдилищата през 2017 г. са 627 155, констатира  анализът. В него не са включени данните за двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, които са се самоанализирали.

В апелативните съдилища ръстът е с 4 %, като основно новите постъпленя са от граждански и търговски дела. Най-натоварен традиционно е Софийският апелативен съд (САС), най-слабо натоварени – апелативният спецсъд и военноапелативният съд.

В САС увеличението е с 49 % спрямо 2016 г., особено чувствително е нарастването на гражданските и търговските дела.

В апелативния специализиран наказателен съд гледат 1,5 по-малко дела от останалите апелативни съдии и са 3 пъти по-малко натоварени от останалите, а във военноапелативния съд са 4 пъти по-малко натоварени.

Ситуацията в окръжните съдилища е следната – 40 % от делата се разглеждат от Софийския градски съд, следващи по натовареност са съдиите в Пловдив, Варна и в първоинстанционния спецсъд.

В края на 2017 г. в СГС отчитат 2,5 пункта над натовареността на останалите. В специализирания наказателен съд един от показателите е впечатляващ – ръст на делата с 47 %, но в същото време едва 5% от тях са наказателни дела от общ характер, 95 % са НЧХД, половината от тях са за разрешения за специални разузнавателни средства. Драстичното увеличение на постъпленията се обяснява с променената подсъдност – НПК прехвърли на спецправосъдието всички дела срещу “високата корупция”. Но на съдия в специализирания наказателен съд месечно се падат по 1,44 дела от общ характер.

В районните съдилища разпределението е 72 % граждански срещу 28 % наказателни дела. Преобладаващата част от тях, както и в предни години, отиват в Софийския районен съд (СРС). На тях, столичните районни съдии, се стоварват и увеличените постъпления по граждански дела, в които най-голям дял имат заповедните производства по ГПК.

Така натовареността по щат в СРС е 64,69 броя дела месечно на съдия.

В административните съдилища скокът на делата е 14 % спрямо 2016 г. Най-голям процент от тях отива в Административен съд – София-град, който гледа 34 % от всички административни дела в страната. Анализът отчита срочността и качеството на решенията и определенията.

Изводите и решенията

Неравномерната натовареност остава, очевидно има нужда от преструктуриране на съдебната карта, но с детайлна оценка и на демографската ситуация, се разбра (отново) днес.

“Към датата на изготвяне на анализа, съгласно решение на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС от 22.05.2018 г., е предоставена възможност на всички съдии от страната да изразят становище по направени предложения- за изменение на съществуващата Система за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) и за създаване на нова система за оценка на натовареността на съдилищата, както и да заявят кое от предложенията, вкл.и сега действащия вариант на СИНС, подкрепят.

След обобщаване на данните Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС ще внесе за обсъждане въпроса за изменение на Правилата за оценка натовареността на съдиите”, се казва в анализа.

Отделно Даниела Марчева обяви днес: “Има три концепции, които ще бъдат представени на всички съдии в страната”. А от последвалото й заявление стана ясно, че комисията вече е направила няколко важни стъпки – законодателните предложения за промяна на подсъдността по делата за обезщетения срещу застрахователи (подсъдни най-вече на СГС, а после и на САС), както и инициативата за централизирано разпределение на заповедните производства (съсредоточени в момента най-вече в СРС). Стана ясно обаче и друго – законодателните инициативи не са били възприети от работна група в Министерството на правосъдието. Но депутати от БСП миналата седмица внесоха промени в ГПК за промени в подсъдността именно на делата по искове срещу застрахователи и по искове на потребители.

Командироването също е вариант за преодоляване на свръхнатовареността, но временен. Така е и с откриването на нови щатни бройки.

Тук Лозан Панов предложи провеждане на срещи между съдийската колегия и “инфарктните”” СРС и СГС, каквито е имало преди. За военните съдилища, според него, единствените възможни мерки са “непопулярните” (свеждането на броя им до 1 военен и 1 военноапелативен съд).

Председателят на ВАС Георги Чолаков, от своя страна, изтъкна предстоящите промени в АПК за равномерно разпределение на постъпленията в административните съдилища – най-вече на данъчните дела.

Олга Керелска отбеляза, че в СГС граждански дела се отлагат за след 6 месеца. И прикани за повече активност в работните групи към правосъдното министерство, за да може предложенията за законодателни промени да звучат “по-сериозно”, а не от определена парламентарна група.

About De Fakto

Проверете също

АССГ потвърди знаково решение срещу глоба за несложена маска

Последната инстанция обаче не обсъжда правната природа на заповедите на здравния министър Знаково решение от …

Президентът: Чистка ли? Къде бяха медиите, когато управлението “Борисов” извърши подгром над цялата администрация?!

Кабинетът е длъжен да покаже как се е управлявало,  каза Румен Радев Чистка, преврат и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.