Последни новини
Home / Законът / Анализ констатира: Докато делата в страната растат, при военните магистрати постъпателно намаляват

Анализ констатира: Докато делата в страната растат, при военните магистрати постъпателно намаляват

Defakto.bg

Реформата на съдебната карта изглежда неизбежна

Постъпленията на делата при общите и административните съдилища растат, но при военните постъпателно намаляват. Дотам, че на магистрат под пагон се падат малко над 1 дело на месец. И то при положение, че от общия брой постъпили при военните съдии преписки едва 20 % са наказателни дела от общ характер (по които се води същински процес), а останалите са от частен характер – най-вече разпити пред съдия.

Статистиката е представена в анализ на натовареността през 2017 г., внесен от комисията за съдебна карта и натовареност, оглавявана от Даниела Марчева, и приет днес от съдийската колегия на ВСС. В интерес на истината, при презентацията на данните Марчева не наблягаше на данните за военните, но те просто се набиват на очи. Което даде повод за някои заключения – например че отново е време за преструктурирането на тези магистратури в смисъл на намаляването им (Лозан Панов), другите визии са за натоварване на военните съдии с нови постъпления, да речем с делата за административни нарушения по ЗАНН, извършени от военнослужещи и полицаи (за това се обяви Севдалин Мавров. За нови дела на военните говори и Вероника Имова).

В момента военните съдилища и прокуратури у нас са три – в София, Пловдив и Бургас (преди бяха пет) плюс военноапелативен съд и военноапелативна прокуратура. Проблемът за съществуването на магистрати под пагон изобщо не веднъж се подема през годините, но военното правосъдие е записано в Конституцията.

По време на дебата стана ясно и друго – реформата на съдебната карта, за която се говори отдавна, е все по-неизбежна. Факт е обаче, че мнозинството в предния ВСС й се противопоставяше докрай.

Общата картина

Общо новопостъпилите дела в съдилищата през 2017 г. са 627 155, констатира  анализът. В него не са включени данните за двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, които са се самоанализирали.

В апелативните съдилища ръстът е с 4 %, като основно новите постъпленя са от граждански и търговски дела. Най-натоварен традиционно е Софийският апелативен съд (САС), най-слабо натоварени – апелативният спецсъд и военноапелативният съд.

В САС увеличението е с 49 % спрямо 2016 г., особено чувствително е нарастването на гражданските и търговските дела.

В апелативния специализиран наказателен съд гледат 1,5 по-малко дела от останалите апелативни съдии и са 3 пъти по-малко натоварени от останалите, а във военноапелативния съд са 4 пъти по-малко натоварени.

Ситуацията в окръжните съдилища е следната – 40 % от делата се разглеждат от Софийския градски съд, следващи по натовареност са съдиите в Пловдив, Варна и в първоинстанционния спецсъд.

В края на 2017 г. в СГС отчитат 2,5 пункта над натовареността на останалите. В специализирания наказателен съд един от показателите е впечатляващ – ръст на делата с 47 %, но в същото време едва 5% от тях са наказателни дела от общ характер, 95 % са НЧХД, половината от тях са за разрешения за специални разузнавателни средства. Драстичното увеличение на постъпленията се обяснява с променената подсъдност – НПК прехвърли на спецправосъдието всички дела срещу „високата корупция“. Но на съдия в специализирания наказателен съд месечно се падат по 1,44 дела от общ характер.

В районните съдилища разпределението е 72 % граждански срещу 28 % наказателни дела. Преобладаващата част от тях, както и в предни години, отиват в Софийския районен съд (СРС). На тях, столичните районни съдии, се стоварват и увеличените постъпления по граждански дела, в които най-голям дял имат заповедните производства по ГПК.

Така натовареността по щат в СРС е 64,69 броя дела месечно на съдия.

В административните съдилища скокът на делата е 14 % спрямо 2016 г. Най-голям процент от тях отива в Административен съд – София-град, който гледа 34 % от всички административни дела в страната. Анализът отчита срочността и качеството на решенията и определенията.

Изводите и решенията

Неравномерната натовареност остава, очевидно има нужда от преструктуриране на съдебната карта, но с детайлна оценка и на демографската ситуация, се разбра (отново) днес.

„Към датата на изготвяне на анализа, съгласно решение на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС от 22.05.2018 г., е предоставена възможност на всички съдии от страната да изразят становище по направени предложения- за изменение на съществуващата Система за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) и за създаване на нова система за оценка на натовареността на съдилищата, както и да заявят кое от предложенията, вкл.и сега действащия вариант на СИНС, подкрепят.

След обобщаване на данните Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС ще внесе за обсъждане въпроса за изменение на Правилата за оценка натовареността на съдиите“, се казва в анализа.

Отделно Даниела Марчева обяви днес: „Има три концепции, които ще бъдат представени на всички съдии в страната“. А от последвалото й заявление стана ясно, че комисията вече е направила няколко важни стъпки – законодателните предложения за промяна на подсъдността по делата за обезщетения срещу застрахователи (подсъдни най-вече на СГС, а после и на САС), както и инициативата за централизирано разпределение на заповедните производства (съсредоточени в момента най-вече в СРС). Стана ясно обаче и друго – законодателните инициативи не са били възприети от работна група в Министерството на правосъдието. Но депутати от БСП миналата седмица внесоха промени в ГПК за промени в подсъдността именно на делата по искове срещу застрахователи и по искове на потребители.

Командироването също е вариант за преодоляване на свръхнатовареността, но временен. Така е и с откриването на нови щатни бройки.

Тук Лозан Панов предложи провеждане на срещи между съдийската колегия и „инфарктните““ СРС и СГС, каквито е имало преди. За военните съдилища, според него, единствените възможни мерки са „непопулярните“ (свеждането на броя им до 1 военен и 1 военноапелативен съд).

Председателят на ВАС Георги Чолаков, от своя страна, изтъкна предстоящите промени в АПК за равномерно разпределение на постъпленията в административните съдилища – най-вече на данъчните дела.

Олга Керелска отбеляза, че в СГС граждански дела се отлагат за след 6 месеца. И прикани за повече активност в работните групи към правосъдното министерство, за да може предложенията за законодателни промени да звучат „по-сериозно“, а не от определена парламентарна група.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.