Последни новини
Home / Законът / Единодушно, КС отмени безсрочното отстраняване от длъжност и по Закона за МВР

Единодушно, КС отмени безсрочното отстраняване от длъжност и по Закона за МВР

Defakto.bg

Единодушно, Конституционният съд обяви за противоконституционен текст  Закона за МВР, свързан с „безсрочното“ отстраняване на служители от длъжност. Решението е по конституционно дело 4 от 2017 г. с докладчик съдия Георги Ангелов.

Това е поредно произнасяне на КС по предвидени в закона отстранявания от работа на практика без срок. Конституционният съд вече обяви за противоконституционни норми в Закона за държавния служител, сега има висящо дело и за режима за отстраняване на магистрати по Закона за съдебната власт.

Решеното днешно дело бе образувано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд.  Йовка Дражева, Диана Добрева и Еманоил Митев сезираха КС за нормата на чл. 214, ал. 2 от Закона за МВР. Тя предвижда задължително отстраняване от длъжност на служител, срещу когото е повдигнато обвинение за престъпление, извършено в качеството му на длъжностно лице и срещу когото е образувано дисциплинарно производство (при наличието на подобни обвинения то се образува също задължително).

Това противоречи на гарантираните от Конституцията право на труд и на обществено осигуряване, на принципите на пропорционалност и правна сигурност, заявяваха тримата от ВАС. Те се обърнаха към КС във връзка с конкретен казус. От август 2016 г. старши инспектор от „Охранителна полиция“ в Пещера е отстранен от длъжност със заповед на вътрешния министър, след като срещу него е образувано досъдебно производство за измама на три физически лица и за поискани от две фирми пари уж за ремонт на служебни автомобили. Започнато е и дисциплинарно производство и по силата на чл. 214, ал.2 от Закона за МВР отстраняването е било неизбежно.През това време служителят не получава заплата, осигуряването му също се прекъсва и периодът не се зачита за стаж. А законът забранява на служителите на МВР да заемат друга длъжност в публичния сектор, да упражняват търговска или друга платена дейност. „Временното“ отстраняване пък продължава до приключването на дисциплинарното производство, принудителната мярка е без конкретен срок. А преразглеждане не се предвижда.

Мотивите на решението на КС още не са публикувани.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.