Последни новини
Home / Законът / Кабинетът оттегли искането за евроанализ на административното правосъдие

Кабинетът оттегли искането за евроанализ на административното правосъдие

Defakto.bg

Службата за структурни реформи на ЕК ще проверява само Инспектората

Очаквано, правителството оттегли искането до Еврокомисията за функционален анализ на административното правосъдие и на ВАС, какъвто вече бе направен на прокуратурата. Така евроекспертите ще проверяват, анализират и ще пишат препоръки само за работата на съдебния Инспекторат. За него искането на България остава.

Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет и се мотивира така: „Решението е взето по искане на съдийската колегия на ВСС“.

Миналата есен от името на България вицепремиерът Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева отправиха искане за техническа помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК за „осигуряване на експерти за подготовка на функционален анализ на ВАС и системата на административните съдилища, за изготвяне на предложения за оптимизиране и регулиране на натовареността на административните съдилища, включително чрез промяна на подсъдността на определени видове дела и структурни мерки„.

Тази година обаче сещу това се обявиха всички административни съдиища, притеснени основно да не би да се стигне до закриване на част от тях (общо са 28, с твърде неравномерна натовареност), както и пленумът на Върховния административен съд. В парламента също се забеляза движение по темата, като шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обеща всякаква депутатска подкрепа за оттегляне на искането. А на 8 май за това се обяви и съдийската колегия на ВСС, само Лозан Панов бе „против“.

Всички подкрепящи оттеглянето на искането за евроанализ ползват аргументите на ВАС. Днес го е направил и кабинетът. В съобщението за решението му се казва:

„Службата за подкрепа на структурните реформи е информирана за извършените вече анализи в сферата на административното правораздаване, реализирани със средства от структурните фондове на ЕС, както и че изготвянето на нов анализ ще означава дублиране на дейности и двойно финансиране. Преценката е, че необходимите мерки за намаляване на натовареността на съдиите ще бъдат предприети чрез законодателни промени. В тази връзка в Народното събрание вече е внесен проект на закон за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.“
Край на цитата.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.