Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов с награда на името на Кристиан Таков

Лозан Панов с награда на името на Кристиан Таков

Defakto.bg
Лозан Панов

С първата по рода си награда на името на Кристиан Таков бе удостоен днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той получи плакета от майката на Таков Галя Йончева, нарекла Панов „един изключително достоен българин, един човек, непримирим към лъжата, незаконността, подлостта, несправедливостта. Един човек, чиято ценностна система се припокрива с ценностната система на Кристиан“.

Кристиан Таков си отиде на 11 юли 2017 г., на 51-годишна възраст. Авторитетният юрист, обичан преподавател, харизматичен оратор, ще се запомни с много, но най-вече с това, че бе човек на честта. На негово име бе създадена фондация. Днес тя раздаде своите първи награди на форум „Върховенството на справедливостта и правосъдието“, със съорганизатор инициативата „Правосъдие за всеки“.

Самият Кристиян Таков посмъртно бе удостоен с наградата за цялостен принос за справедливост и право на „Правосъдие за всеки“. Инициативата отличи също преподавателя по антикорупция в СУ проф.Николай Найденов, адвокат Стефан Левашки, председателя на сдружение „Боец“ Георги Георгиев, журналистите Димитър Стоянов от „Биволъ“, Силвия Великова от БНР, Полина Паунова от „Медиапул“.

От словото на Лозан Панов:

„Приех да бъда номиниран за тази награда заради Кристиан Таков. Свободен човек – достоен за възхищение.

Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. А липсата на справедливост води до липса на цел.

Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията.

Защото мъдростта му ни показваше, че справедливостта не е само дума.

Изключителен борец за справедливост, който си тръгна, без никога да потърси отплата за това, което дава.

Когато преди 3 години на 135-годишнината от основаването на ВКС си позволих за първи път публично остро да разкритикувам законодателните промени, които минираха отново съдебната реформа, до мен беше Кристиан Таков.

Днес ми се искаше да споделя с вас, че съм постигнал нещо… Целта ми беше да провокирам истински смислен професионален дебат, който да доведе до нови по-смели стъпки от страна на законодателя.

Това не само че не се случи, но в перверзното разбиране на политическия ни елит за договорните отношения между граждани и държава и за законодателен процес, се стигна до един истински законодателен разврат. Това би казал и Кристиан“.

Да си спомним за Кристиан Таков.

Доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е вродена. Но за да упражниш свободата на избор между доброто и злото, трябва първо да ги годен да ги различиш“.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.