Последни новини
Home / Законът / Акцията “Младост” отива в Евросъда в Страсбург

Акцията “Младост” отива в Евросъда в Страсбург

Defakto.bg

Кантората на Ирен Савова в Прага подготвя жалбата на зам.-кмета Биляна Петрова

Показната акция срещу кмета и зам.-кмета на „Младост”, държани часове наред с белезници насред София, отива в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Жалбата на зам.-кмета Биляна Петрова (на която й бе и прилошало, докато маскирани спецполицаи, служители на новата „Антикорупция” и спецпрокурори се въртяха, брояха, запушваха усти, а ставащото бе надлежно заснимано от камери и фотоапарати), вече се подготвя от кантората на Ирен Савова – но в офиса й в Прага, разполагащ с профилиран екип от експерти по европейско право и права на човека, научи Де факто. По случая работят авторитетни юристи от България, Франция и Германия, с научни титли.

Момент от акцията “Младост” – зам.-кметът Биляна Петрова на земята, след прилошаване

Жалбата ще е за нарушени права по чл. 6 от Конвенцията (право на справедлив процес) при задържането и при последващи действия по разследването на Петрова. В тази връзка защитата й сочи унизителното и нечовешко отношение по време на гръмката акция, неспазване на правото на ефективна защита и представянето на адвокат (през голяма част от времето адвокат не е имал достъп до нея), както и последвали изявления на публични длъжностни лица (предварително внушаващи, че Биляна Петрова е виновна) и водене от тях на негативна кампания в медиите. Имат се предвид както специалният брифинг на шефовете на спецпрокуратурата и на новата КОНПИ, така и последвали интервюта.

А чуждите експерти са били смаяни от показната акция, надминала, по думите им, и сцените от холивудски екшън.

След гръмките арести, както е известно, спецсъдът, после и апелативният специализиран съд постановиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” за Биляна Петрова и кмета Десислава Иванчева с формални мотиви. А на първа инстанция бе удовлетворено и прокурорското искане за отстраняване на двете дами от длъжност, понеже от ареста Десислава Иванчева подписвала кадрови заповеди като кмет. В какво точно в тази връзка се е провинила зам.-кметът Биляна Петрова остана неясно – в съдебната зала се чу, че ако и тя не бъдела отстранена, можела временно да поеме кметския пост.

Жалбите срещу отстраняването ще се гледат от апелативния спецсъд утре. Очакванията са да е интересно.

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.