Последни новини
Home / Законът / Акцията „Младост“ отива в Евросъда в Страсбург

Акцията „Младост“ отива в Евросъда в Страсбург

Defakto.bg

Кантората на Ирен Савова в Прага подготвя жалбата на зам.-кмета Биляна Петрова

Показната акция срещу кмета и зам.-кмета на „Младост”, държани часове наред с белезници насред София, отива в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Жалбата на зам.-кмета Биляна Петрова (на която й бе и прилошало, докато маскирани спецполицаи, служители на новата „Антикорупция” и спецпрокурори се въртяха, брояха, запушваха усти, а ставащото бе надлежно заснимано от камери и фотоапарати), вече се подготвя от кантората на Ирен Савова – но в офиса й в Прага, разполагащ с профилиран екип от експерти по европейско право и права на човека, научи Де факто. По случая работят авторитетни юристи от България, Франция и Германия, с научни титли.

Момент от акцията „Младост“ – зам.-кметът Биляна Петрова на земята, след прилошаване

Жалбата ще е за нарушени права по чл. 6 от Конвенцията (право на справедлив процес) при задържането и при последващи действия по разследването на Петрова. В тази връзка защитата й сочи унизителното и нечовешко отношение по време на гръмката акция, неспазване на правото на ефективна защита и представянето на адвокат (през голяма част от времето адвокат не е имал достъп до нея), както и последвали изявления на публични длъжностни лица (предварително внушаващи, че Биляна Петрова е виновна) и водене от тях на негативна кампания в медиите. Имат се предвид както специалният брифинг на шефовете на спецпрокуратурата и на новата КОНПИ, така и последвали интервюта.

А чуждите експерти са били смаяни от показната акция, надминала, по думите им, и сцените от холивудски екшън.

След гръмките арести, както е известно, спецсъдът, после и апелативният специализиран съд постановиха най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” за Биляна Петрова и кмета Десислава Иванчева с формални мотиви. А на първа инстанция бе удовлетворено и прокурорското искане за отстраняване на двете дами от длъжност, понеже от ареста Десислава Иванчева подписвала кадрови заповеди като кмет. В какво точно в тази връзка се е провинила зам.-кметът Биляна Петрова остана неясно – в съдебната зала се чу, че ако и тя не бъдела отстранена, можела временно да поеме кметския пост.

Жалбите срещу отстраняването ще се гледат от апелативния спецсъд утре. Очакванията са да е интересно.

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.