Последни новини
Home / Законът / Вътрешният министър Радев „огради“ със забрани оградата с Турция

Вътрешният министър Радев „огради“ със забрани оградата с Турция

Defakto.bg

Доближаването и снимките са забранени, нарушителите ще бъдат наказвани!

Прословутата ограда на границата ни с Турция, обект на не един и два скандала, включително за злоупотреби при нейното изграждане, става „стратегическа зона за сигурност“. Тя не може да бъде доближавана, снимана и прочее.

Това разпорежда със заповед от днес вътрешният министър Валентин Радев. Зоната за сигурност е до 300 метра от оградата, за преминаване нататък се въвежда строг пропускателен режим, а нарушителите са заплашени със санкции по Закона за МВР.

На практика оградата се „огражда“ от всякакви външни очи. Онагледено с пример, и депутатът Елена Йончева, която разобличаваше със снимки нарушения и злоупотреби при изграждането на въпросното съоръжение, вече няма да може да го прави. Край!

Министър Валентин Радев

Заповедта на Валентин Радев бе разпространена днес от пресцентъра на МВР.

В съобщението се казва, че оградата е включена в списък на стратегическите обекти от значение за националната сигурност с постановление на МС от 20 октомври 2017 г. и това е основанието за сегашната заповед на вътрешния министър.

Забраните

Ето за какво ни уведомяват от МВР:

„Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на ВВС (временното възпрепятстващо съоръжение, въпросната ограда) е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали.

В тази връзка ГДГП създава необходимата организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона на ВВС. Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до ВВС и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ или с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово.

При необходимост лицата, които ще пребивават в стратегическата зона, се придружават от служители на ГДГП.

На лица, пребиваващи до ВВС и в стратегическата зона, се забранява следното:

– Извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път;

– Внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на ВВС;

– Фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път;

– Извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция  от 1967 г.

– Извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.

В съответствие със Закона за МВР, служителите на ГДГП осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и ВВС, като обект от значение за националната сигурност.

При необходимост от пребиваване в обособената стратегическа зона или в близост до изграденото ВВС, както и за преминаване през обособените пешеходни/автомобилни портали по протежение на възпрепятстващото съоръжение, гражданите трябва да подадат заявка в ГДГП, РДГП Елхово или съответните гранични полицейски управления на регионалната дирекция – ГПУ Свиленград, ГПУ Елхово, ГПУ Болярово, ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.