Последни новини
Home / Законът / Вътрешният министър Радев “огради” със забрани оградата с Турция

Вътрешният министър Радев “огради” със забрани оградата с Турция

Defakto.bg

Доближаването и снимките са забранени, нарушителите ще бъдат наказвани!

Прословутата ограда на границата ни с Турция, обект на не един и два скандала, включително за злоупотреби при нейното изграждане, става “стратегическа зона за сигурност”. Тя не може да бъде доближавана, снимана и прочее.

Това разпорежда със заповед от днес вътрешният министър Валентин Радев. Зоната за сигурност е до 300 метра от оградата, за преминаване нататък се въвежда строг пропускателен режим, а нарушителите са заплашени със санкции по Закона за МВР.

На практика оградата се “огражда” от всякакви външни очи. Онагледено с пример, и депутатът Елена Йончева, която разобличаваше със снимки нарушения и злоупотреби при изграждането на въпросното съоръжение, вече няма да може да го прави. Край!

Министър Валентин Радев

Заповедта на Валентин Радев бе разпространена днес от пресцентъра на МВР.

В съобщението се казва, че оградата е включена в списък на стратегическите обекти от значение за националната сигурност с постановление на МС от 20 октомври 2017 г. и това е основанието за сегашната заповед на вътрешния министър.

Забраните

Ето за какво ни уведомяват от МВР:

“Със заповед на министъра на вътрешните работи по протежение на ВВС (временното възпрепятстващо съоръжение, въпросната ограда) е обособена стратегическа зона за сигурност до 300 метра от съоръжението. За осъществяване на законоустановени дейности зад него на места са изградени пешеходни или автомобилни портали.

В тази връзка ГДГП създава необходимата организация за осъществяване на пропускателния режим и реда за пребиваване в стратегическата зона на ВВС. Посещенията и пребиваването на лица, както и осъществяването на всякакви дейности до ВВС и в стратегическата зона, се съгласуват с директора на Главна дирекция „Гранична полиция” или с директора на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово.

При необходимост лицата, които ще пребивават в стратегическата зона, се придружават от служители на ГДГП.

На лица, пребиваващи до ВВС и в стратегическата зона, се забранява следното:

– Извършване на действия, които биха довели до нарушаване на нормалното функциониране на ВВС, изградените портали, водостоци и прилежащия към съоръжението път;

– Внасяне и изнасяне на предмети и вещи, които биха довели до затруднения и невъзможност за функциониране и нарушаване целостта на ВВС;

– Фотографиране и заснемане на елементи на ВВС и прилежащия път;

– Извършване на умишлени действия, които могат да се определят от смесените гранични комисии като гранични инциденти, съгласно Спогодбата между България и Турция  от 1967 г.

– Извършване на закононарушения съгласно действащата нормативна уредба.

В съответствие със Закона за МВР, служителите на ГДГП осъществяват административно-наказателна дейност при констатиране на нарушения на определения ред за достъп до стратегическата зона и ВВС, като обект от значение за националната сигурност.

При необходимост от пребиваване в обособената стратегическа зона или в близост до изграденото ВВС, както и за преминаване през обособените пешеходни/автомобилни портали по протежение на възпрепятстващото съоръжение, гражданите трябва да подадат заявка в ГДГП, РДГП Елхово или съответните гранични полицейски управления на регионалната дирекция – ГПУ Свиленград, ГПУ Елхово, ГПУ Болярово, ГПУ Средец и ГПУ Малко Търново.”

About De Fakto

Проверете също

Върховният касационен съд върнал за ново разглеждане неуважен иск на КПКОНПИ срещу хотелиер

Отхвърлен на две инстанции иск на КПКОНПИ за срещу хотелиера от Поморие Николай Алексиев е …

Из “Съдийски вестник”: Съдебна практика по въпроси, свързани с упражняване на правото на протест, свободата на мисълта и на изразяването на мнение (V)

Казусът с хвърлено паве  Винаги, когато ситуацията дава възможност на съдиите да се произнасят по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.