Последни новини
Home / Законът / Новите промени в съдебния закон – приети на второ четене (обновена)

Новите промени в съдебния закон – приети на второ четене (обновена)

Defakto.bg

Конфликтни поправки отпаднаха от проекта за ЗСВ в правна комисия

Поредните нови промени в Закона за съдебната власт, предложени от Министерския съвет и допълнени от депутати, бяха приети на второ четене в парламента днес.

Те уреждат достъпа на Инспектората към ВСС до банковите тайни на магистратите, като изрично предвиждат и възможност съдиите, прокурорите и следователите сами да се откажат от защитата на тези тайни. Въвеждат обучение в НИП на кадровиците и инспекторите, премахват изискването за задължително извънредно атестиране по новия ред в конкурс, в който поне един от кандидатите е с такава атестация, признават за валидни и „старите“ атестации.

Промените предвиждат също съдии, прокурори и следователи с висящи дисциплинарни дела, напуснали междувременно системата с оставка, да не получават обезщетението до 20 заплати – в сегашния си вид, забраняващ обезщетения на обвиняеми магистрати вече бе атакуван пред КС от Върховния касационен съд.

В ЗСВ изрично се записват и изискванията към съдебните служители и тяхната несъвместимост.

А, по предложение на Данаил Кирилов, председателят на Върховния административен съд получава право да командирова магистрати от районните и окръжни съдилища в административните.

След интересно заседание правната комисия обаче отхвърли ред конфликтни поправки, инициирани от депутати. Така, в резултат на дружния отпор на Лозан Панов, Сотир Цацаров и на Съюза на съдиите, не бе одобрена за второ четене промяната, предвиждаща прокуратурата да извършва предварителни проверки, за да набавя на Инспектората данни в неговите проверки за имущество, конфликт на интереси и др. спрямо съдиите, прокурорите и следователите. Това ще е неправомерна намеса на прокуратурата в сфери, в които тя няма място за намеса, прие правната комисия. Поправката бе оттеглена.

Не мина и идеята занапред съдийската колегия на ВСС да прекратява командировки, ако са в нарушение на закона или заради възникнал кадрови дефицит в съда, в който командированият работи като титуляр. Изземват се правомощия, изрично дадени на административните ръководители, бе аргументът. Отхвърлено бе и предложението експертите от Инспектората да получават заплати на окръжни съдии – в момента възнагражденията им варират между заплата на районен и окръжен съдия и ще останат така.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.