Последни новини
Home / Законът / Новите промени в съдебния закон – приети на второ четене (обновена)

Новите промени в съдебния закон – приети на второ четене (обновена)

Defakto.bg

Конфликтни поправки отпаднаха от проекта за ЗСВ в правна комисия

Поредните нови промени в Закона за съдебната власт, предложени от Министерския съвет и допълнени от депутати, бяха приети на второ четене в парламента днес.

Те уреждат достъпа на Инспектората към ВСС до банковите тайни на магистратите, като изрично предвиждат и възможност съдиите, прокурорите и следователите сами да се откажат от защитата на тези тайни. Въвеждат обучение в НИП на кадровиците и инспекторите, премахват изискването за задължително извънредно атестиране по новия ред в конкурс, в който поне един от кандидатите е с такава атестация, признават за валидни и “старите” атестации.

Промените предвиждат също съдии, прокурори и следователи с висящи дисциплинарни дела, напуснали междувременно системата с оставка, да не получават обезщетението до 20 заплати – в сегашния си вид, забраняващ обезщетения на обвиняеми магистрати вече бе атакуван пред КС от Върховния касационен съд.

В ЗСВ изрично се записват и изискванията към съдебните служители и тяхната несъвместимост.

А, по предложение на Данаил Кирилов, председателят на Върховния административен съд получава право да командирова магистрати от районните и окръжни съдилища в административните.

След интересно заседание правната комисия обаче отхвърли ред конфликтни поправки, инициирани от депутати. Така, в резултат на дружния отпор на Лозан Панов, Сотир Цацаров и на Съюза на съдиите, не бе одобрена за второ четене промяната, предвиждаща прокуратурата да извършва предварителни проверки, за да набавя на Инспектората данни в неговите проверки за имущество, конфликт на интереси и др. спрямо съдиите, прокурорите и следователите. Това ще е неправомерна намеса на прокуратурата в сфери, в които тя няма място за намеса, прие правната комисия. Поправката бе оттеглена.

Не мина и идеята занапред съдийската колегия на ВСС да прекратява командировки, ако са в нарушение на закона или заради възникнал кадрови дефицит в съда, в който командированият работи като титуляр. Изземват се правомощия, изрично дадени на административните ръководители, бе аргументът. Отхвърлено бе и предложението експертите от Инспектората да получават заплати на окръжни съдии – в момента възнагражденията им варират между заплата на районен и окръжен съдия и ще останат така.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд: Понятието “пол” трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.“  Това  обяви …

БХК обжалва заповедта на Министерството на здравеопазването в частта за затваряне на училищата

  В понеделник следобед Българският хелзинкски комитет внесе жалба срещу няколко точки от заповедта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.