Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд отложи казуса „Младост“ за 5 юни

Апелативният спецсъд отложи казуса „Младост“ за 5 юни

Defakto.bg

Румен Русев е новият изпълняващ длъжността кмет

На 5 юни апелативният специализиран наказателен съд ще каже последната дума за отстраняването на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева и на заместника й Биляна Петрова. Днес заседанието бе отложено по тяхно искане, за запознаване с материалите по делото.

Искането бе удовлетворено от апелативните спецсъдии, но прокуратурата го прочете като „тактически ход“, с който защитата искала да прочете всичко събрано от обвинението до момента, особено „тайните“ томове със специални разузнавателни средства. Според Тихомир Стоев от апелативната спецпрокуратура обаче обвинението не било длъжно да предоставя всички материали, докато тече досъдебното производство.

Както Де факто писа, международен екип от адвокати вече подготвя жалба на зам.-кмета Биляна Петрова до Страсбург за нарушения на правото на справедлив процес по време на показната акция по задържането й, както и последвалото досъдебно производство.

Драмата с и.д. кмета

Румен Русев

По-любопитната новина от днес е, че Столичният общински съвет определи нов изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ и това е Румен Русев. За него са гласували 33 съветници, само 1 – председателят на СОС Елен Герджиков подкрепил посочения от Десислава Иванчева Петър Кърджилов.

Румен Русев е от екипа на Десислава Иванчева, назначен е  от нея за зам.-кмет, но бе и човекът, когото Иванчева публично заподозря за „организатор“ на акцията срещу нея.

След задържането й и определянето на постоянен арест от съда, Иванчева ползва отпуск и бе определила да я замества друг зам.-кмет – Владимир Клисуров. Клисуров обаче подаде молба за напускане. Тогава от ареста, прекъсвайки отпуска за един ден, Иванчева пуска заповед за назначаване за зам.-кмет на пиара на общината Петър Кърджилов и за освобождаване на Румен Русев. Тези заповеди, на свой ред, бяха изтъкнати от прокуратурата като мотив да иска отстраняването от длъжност на кмета до приключването на наказателното производство срещу нея. Отстраняване бе поискано и за Биляна Петрова, за да не станела тя кмет.

Междувременно, докато още е изпълнявал функциите, Клисуров също е назначил Кърджилов за зам.-кмет. А днес по въпроса се произнесе СОС, избирайки Румен Русев за и.д. Общинският съвет преди това бе гласувал и назначаването на Клисуров.

Интересно е обаче на базата на кои законови правомощия се произнася по тези въпроси СОС? В Закона за местното самоуправление е казано: кметът определя със заповед зам.-кмет, който го замества при отсъствието му от общината (чл. 39, ал.2). И само в случаите, когато такава заповед не е издадена, общинският съвет определя заместник-кмета, който да замества кмета на общината, до неговото завръщане (чл. 39, ал.3).

Докато няма окончателно произнасяне на наказателния съд за отстраняване от длъжност по реда на НПК, Иванчева е именно в ситуация на „отсъствие“ от общината, заявяват юристи.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.