Последни новини
Home / Законът / Съдът в Страсбург осъди Румъния и Литва за съдействие в тайните затвори на ЦРУ

Съдът в Страсбург осъди Румъния и Литва за съдействие в тайните затвори на ЦРУ

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека обяви осъдително решение срещу Румъния и Литва за нарушения на човешките права и съдействие в тайните затвори на ЦРУ по програмата за действия срещу  заподозрени терористи на тяхна територия, предаде АФП.

Двамата заподозрени, които сега са държани в американския затвор в Гунтанамо, подадоха искове в съда през 2011 и 2012 г. с мотива, че незаконно са били затворени в „черни обекти“ на ЦРУ в периода 2004-2006 г. Те са били подложени на нечовешки мъчения, един от факторите за осъждането на двете държави.

По делото на родения в Саудитска Арабия Абд ал Нашири срещу Румъния съдът посочва, че е установено, че в Румъния е имало таен затвор на ЦРУ от септември 2003-а до ноември 2005 г.

Нашири е обвинен, че организирал самоубийствената бомбена атака през 2002 г. срещу френския петролен танкер „Лимбург“, при която е убит 38-годишният български гражданин Атанас Атанасов, а други 12 членове на екипажа бяха ранени. Както и нападението срещу американския военен кораб „Куол“ пред 2000 г., при което бяха убити 17 US моряци, посочва АФП.

А по случая с Абу Зубайда – роден в Саудитска Арабия палестинец без гражданство, е установено, че Литва е била домакин на такъв затвор от февруари 2005-а до март 2006 г.

За него се смята, че бил основен вербовчик на терористичната мрежа „Ал Каида“ през 90-те години на XX век, като по-късно става организатор на връзките на Осама бин Ладен с други клетки на „Ал Каида“.

Двамата са държани в тези обекти, като властите в двете страни са знаели, че ЦРУ ще ги подложи на третиране, което не отговаря на Конвенцията за защита на човешките права. Румъния и Литва освен това са позволили техния трансфер до други центрове за задържане на САЩ, с което допълнително са ги изложили на малтретиране, посочва съдът.

На Румъния е наредено да плати Нашири 100 000 евро за морални вреди. Литва трябва да плати същата сума на Зубайда, както и поисканите от него 30 000 евро съдебни разходи.

Преди време Полша също бе осъдена от Европейския съд за правата на човека заради участие в прилагането на програмата за тайни затвори на ЦРУ. И тогава Съдът в Страсбург постанови,  че Варшава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е позволила на американското разузнаване да задържи двама заподозрени членове от „Ал Кайда“ на полска територия.
Решението бе взето в  отговор на жалбите на двама мъже – родения в Саудитска Арабия Абу Зубайда, който е от палестински произход, и йеменеца със саудитско гражданство Абд ал Рахим ал Нашири. Те твърдяха, че  са били незаконно задържани и тайно транспортирани със самолет до управляван от ЦРУ затвор в полска гора, където „третирането им било равносилно на подлагане на мъчения“.  След това са бяха прехвърлени в американски военен затвор в базата на САЩ в Гуантанамо.  Съдът в Страсбург реши, че Полша е нарушила членове от конвенцията, включително за забрана на мъчения, право на свобода и право на ефективно разследване на твърденията им. И присъди  Варшава  да плати на Нашири 100 000 евро обезщетение и 130 000 евро на Зубайда.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.