Последни новини
Home / Законът / Съдът в Страсбург осъди Румъния и Литва за съдействие в тайните затвори на ЦРУ

Съдът в Страсбург осъди Румъния и Литва за съдействие в тайните затвори на ЦРУ

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека обяви осъдително решение срещу Румъния и Литва за нарушения на човешките права и съдействие в тайните затвори на ЦРУ по програмата за действия срещу  заподозрени терористи на тяхна територия, предаде АФП.

Двамата заподозрени, които сега са държани в американския затвор в Гунтанамо, подадоха искове в съда през 2011 и 2012 г. с мотива, че незаконно са били затворени в „черни обекти“ на ЦРУ в периода 2004-2006 г. Те са били подложени на нечовешки мъчения, един от факторите за осъждането на двете държави.

По делото на родения в Саудитска Арабия Абд ал Нашири срещу Румъния съдът посочва, че е установено, че в Румъния е имало таен затвор на ЦРУ от септември 2003-а до ноември 2005 г.

Нашири е обвинен, че организирал самоубийствената бомбена атака през 2002 г. срещу френския петролен танкер „Лимбург“, при която е убит 38-годишният български гражданин Атанас Атанасов, а други 12 членове на екипажа бяха ранени. Както и нападението срещу американския военен кораб „Куол“ пред 2000 г., при което бяха убити 17 US моряци, посочва АФП.

А по случая с Абу Зубайда – роден в Саудитска Арабия палестинец без гражданство, е установено, че Литва е била домакин на такъв затвор от февруари 2005-а до март 2006 г.

За него се смята, че бил основен вербовчик на терористичната мрежа „Ал Каида“ през 90-те години на XX век, като по-късно става организатор на връзките на Осама бин Ладен с други клетки на „Ал Каида“.

Двамата са държани в тези обекти, като властите в двете страни са знаели, че ЦРУ ще ги подложи на третиране, което не отговаря на Конвенцията за защита на човешките права. Румъния и Литва освен това са позволили техния трансфер до други центрове за задържане на САЩ, с което допълнително са ги изложили на малтретиране, посочва съдът.

На Румъния е наредено да плати Нашири 100 000 евро за морални вреди. Литва трябва да плати същата сума на Зубайда, както и поисканите от него 30 000 евро съдебни разходи.

Преди време Полша също бе осъдена от Европейския съд за правата на човека заради участие в прилагането на програмата за тайни затвори на ЦРУ. И тогава Съдът в Страсбург постанови,  че Варшава е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е позволила на американското разузнаване да задържи двама заподозрени членове от “Ал Кайда” на полска територия.
Решението бе взето в  отговор на жалбите на двама мъже – родения в Саудитска Арабия Абу Зубайда, който е от палестински произход, и йеменеца със саудитско гражданство Абд ал Рахим ал Нашири. Те твърдяха, че  са били незаконно задържани и тайно транспортирани със самолет до управляван от ЦРУ затвор в полска гора, където “третирането им било равносилно на подлагане на мъчения”.  След това са бяха прехвърлени в американски военен затвор в базата на САЩ в Гуантанамо.  Съдът в Страсбург реши, че Полша е нарушила членове от конвенцията, включително за забрана на мъчения, право на свобода и право на ефективно разследване на твърденията им. И присъди  Варшава  да плати на Нашири 100 000 евро обезщетение и 130 000 евро на Зубайда.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.