Последни новини
Home / Законът / Шефът на съдебната охрана – близо 2 часа на кръстосан огън във ВСС, кадровиците без решение

Шефът на съдебната охрана – близо 2 часа на кръстосан огън във ВСС, кадровиците без решение

Defakto.bg

Изслушването бе по искане на Сотир Цацаров, за втори път

След като близо два часа подлагаха шефа на Главна дирекция „Охрана“ Георги Жеков на кръстосан огън от въпроси, недоумения и заключения, че подчинените му не си вършат работата, членовете на ВСС закриха темата, без да вземат решение по нея.

За изслушването на Жеков бе настоял главният прокурор Сотир Цацаров, който в началото на май, силно възмутен от инцидент със свидетел на входа на сградата на спецсъда и спецпрокуратурата на ул. „Черковна“, избухна, че съдебната охрана не работи и са минати всички граници. А пленумът на ВСС покани шефа на ГДО за обяснения как се пазят съдебните сгради.

Любопитното е, че почти същите въпроси с почти същите заключения вече бяха задавани на същия Георги Жеков от предния ВСС през юли 2016 г., отново по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава бяха получени сходни отговори за липсващи щатове и средства за напълно ефективна съдебна охрана,  а на финала кадровиците излязоха с решение, че предлагат на правосъдния министър и на директора на ГДО да предприемат мерки за изпълнение на законовото задължение за охрана на съдебните сгради, магистратите и гражданите в тях.  Днес вземането на решение бе отложено до получаване на още допълнителни данни.

От 261 съдебни сгради, се пазят 185

Георги Жеков

Общо подлежащите на охрана обекти на съдебната власт са 261,  момента се охраняват 185, докладва Георги Жеков. През 2017 г. те са били 181, броят е увеличен без увеличение на щата на охраната.

С по 1 служител се охраняват 51 сгради, „което е присъствие, а не ефективна охрана“, обясни още шефът на ГДО.

В момента от 185-те пазени,  33 сгради са с денонощна охрана, а 76 сгради и обекти не се охраняват, като над 30 от тях са в други сгради – на МВР, ДАНС и прочее, разполагащи с друга ведомствена охрана.

С обезпечаване на охрана на 253 охранителни поста са заети 622 служители, а по специална методика на МВР би трябвало да са 780.

Извън това служителите на съдебната охрана през м.г. са били заети и с  66 532 общо конвоирани обвиняеми и подсъдими, работили са по над 3000 преписки за изпълнение на влезли в сила присъди и около 10 000 преписки за довеждане на лица.

Конкретно с охраната на сградата на спецправосъдието на ул.“Черковна“ в София са заети 23-ма служители на ГДО, нужни са още 40, за да се гарантират детайлни проверки. В момента има „повишен риск за сигурността, не се ремонтира и наличната техника за наблюдение поради неизяснена собственост“, призна Жеков.

Като основни проблеми посочи: недостиг на щат, нужда от изясняване собствеността върху системите за сигурност, актуализиране на действащата нормативна база за охраната на съдебните сгради.

Вътрешните ви проблеми не ни касаят, ние не ви занимаваме с правораздаването!

„Задачата на ГДО е да осигури охраната,  вътрешните проблеми са проблеми, но не са от наша компетентност, както правораздаването не е от ваша. Ваша задача е да гарантирате сигурността на магистратите и на гражданите в съдебните сгради“, обяви главният прокурор.

И започна с въпросите. Например колко камери в сградата на „Черковна“ работят във „външния периметър“ и колко от тях подават видеосигнал в дежурното помещение. И още: „Гражданин влиза, показва документ за самоличност, влиза в двора, защо проверката за оръжие се извършва чак при влизането в съдебната сграда?“, продължи Цацаров. Позовавайки се на сигнали на Иван Гешев изтъкна също, че „влизат и подсъдими, които си позволяват да влизат с личната си охрана, тя необезпокоявано може да влезе с цялото си оборудване – оръжие, бинокли и прочее в двора на специализирания съд и да демонстрира присъствие, което е достатъчно за оказване на въздействие върху граждани, свидетели и всички други.“

Мерките

В момента работещите външни камери са две, те излъчват в реално време, но не се прави запис, отговори Жеков.

За проверката за оръжие съобщи, че пред сградата вече стои служител, извършващ проверки с ръчен металдетектор. „Бързият вариант е реализиран – предварителна проверка отвън, задължителна при влизането в сградата“, отчете шефът на ГДО.

Последва серия от въпроси на главния прокурор как се действа при получаването на сигнали от частния СОТ, монтиран след провеждане на обществена поръчка в неохраняемите сгради, както и от заключенията, че в тези случаи реагира най-вече МВР.

На финала бе обобщено, че се изпълняват нови мерки за осигуряване на сигурността на сградата на спецправосъдието, като 88 000 лева, заделени за нови автомобили на ГДО, сега ще отидат за нови камери на ул.“Черковна“. Ще има и монтирана бариера, пред която да се проверяват влизащите автомобили.

А Цецка Цачева съобщи, че е поискала разчети за това колко заплати на нови служители могат да покрият средствата, изплащани в момента за извънреден труд на охранителите.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Един коментар

  1. Ангел Илиев

    Г-н Цацаров ти определено имаш някакво лично отношение към шефа на Съдебната охрана, което граничи с неприязън. Точно ти да се правиш на ощипан и че не знаеш причината за непълноценната работа на охраната е подло. Като си много твърд и отворен по темата , защо не вземете и охраната към ВСС/както стори половинчато с Бюрото за защита/ и тогава да Ви видим как ще се оправяте с недофинсирането – за пълни щатове и техническо осигуряване! Така е лесно на чужд гръб да налагаш с тоягата. А ни ми се мисли ако причината за заяждането е , че ти имаш свой фаворит за поста и всячески искаш да отстраниш Георги Жеков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.