Последни новини
Home / Законът / В Деня на детето Омбудсманът стартира кампания – Без такси в детските градини

В Деня на детето Омбудсманът стартира кампания – Без такси в детските градини

Defakto.bg

Мая Манолова излиза с конкретни предложения за законодателни промени

Мая Манолова

В Деня на Международния ден на детето, омбудсманът Мая Манолова дава старт на националната кампания „Без такса в детските градини“.  Събитието ще се състои от 11.00 часа в институцията на обществения защитник – гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Целта на кампанията е да бъде осигурен равен достъп до качествено предучилищно образование на децата в България чрез отпадане на таксите за детските градини.

Манолова ще представи законодателно предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищно образование за премахване изискването родителите да заплащат такса храна за задължителното предучилищното обучение, която да бъде за сметка на държавния бюджет.

Статистиката показва, че децата между 3 и 6 години у нас за учебната 2017/2018 г. са 220 887, от тях между 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Според социологическо изследване 73% от анкетираните родители са на мнение, че детската градина трябва да бъде безплатна.

На събитието ще бъде направена оценка на въздействието, изготвена от Световната банка и Тръста за социална алтернатива. Общественият посредник на  Шумен Иван Капралов ще представи своята практика по темата. Ученици от столичната професионална гимназия „Ломоносов“ ще прожектират два няколкоминутни техни филма – „София – дом на бездомници“ и „Момичето зад бутилката“ и ще разкажат за работата си в сферата на ученическото самоуправление, подкрепа на семейството и бездомните хора Очаква се участие при старта на инициативата да вземат  още представители на институции, родители, неправителствени организации и др.

 

About De Fakto

Проверете също

Главният секретар на ВСС става „отговорник“ за мерките срещу прането на пари

И Висшият съдебен съвет прие Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и …

От днес: За 14 000 адвокати тече 14-дневен срок за подаване на декларациите срещу изпирането на пари

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува на сайта си Единни вътрешни правила за контрол и предотвратяване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.