Последни новини
Home / Законът / Две съдийски организации поканени за становища по делото срещу „новата“ касация в ГПК

Две съдийски организации поканени за становища по делото срещу „новата“ касация в ГПК

Defakto.bg

КС допусна казуса за разглеждане

Председателят на КС Борис Велчев

Делото срещу една от новите възможности за касация, дадени с последните мащабни промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), бе допуснато днес за разглеждане от Конституционния съд по доклад на председателя Борис Велчев.

Искането е на тричленен състав на ВКС начело с новия зам.-председател на съда и шеф на Гражданската колегия Светла Димитрова. Те оспорват конституционосъобразността на „очевидната неправилност“ като критерий за допускане на спор до Върховния касационен съд. А до произнасянето на КС са спрели висящо пред тях дело.

КС, от своя страна, ще търси ред становища по въпроса. Като заинтересовани страни са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министърът на правосъдието, Висшият съдебен съвет, Върховният касационен съд и Висшият адвокатски съвет. 

Освен тях обаче за становища са поканени Съюзът на съдиите и Българската съдийска асоциация. А за мнение – проф. д-р Огнян Стамболиев, проф. д-р Анелия Мингова, проф. д-р Валентина Попова, проф. д-р Силви Чернев, доц. д-р Камелия Цолова, доц. д-р Таня Градинарова и Благовест Пунев.

Така за първи път промените в ГПК за касацията, направени след настоявания на граждани, адвокати, правници и с участието на върховни съдии, ще минат конституционен контрол.

В искането на състава на ВКС се поддържа, че критерият „очевидна неправилност“ на решението не е дефиниран от законодателя, а неговото съдържание не може да бъде изяснено по тълкувателен път по начин, който да предвижда универсално правило за поведение на ВКС при упражняването на неговата дейност по селекция на касационните жалби.

Заявява се и че процесуалните правила, които обезпечават допускането на касационното обжалване по гражданските дела, следва да са с такова съдържание, което прави възможно те да се прилагат по общ, категоричен и лишен от субективна преценка начин за всеки отделен случай.

На заседанието си днес КС е отклонил искането на президента Румен Радев срещу текст от Закона за радиото и телевизията, свързани с попълването на състава на СЕМ заради отпаднал предмет. Оспорената от държавния глава разпоредба междувременно е била отменена от парламента.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.