Последни новини
Home / Законът / Отчет на Бюрото за СРС: Гражданите вече съдят и осъждат държавата за незаконно подслушване. И?

Отчет на Бюрото за СРС: Гражданите вече съдят и осъждат държавата за незаконно подслушване. И?

Defakto.bg

В предпоследната си година – откъм мандат, и в най-тежката – откъм „уволнения“ и ограничения, председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков е изпратил на парламента красноречив доклад за дейността през 2017-а.

До 27 юли 2017 г. Бюрото е работило в пълния си състав от петима членове, след тази дата са намалели до четирима заради отнетото разрешително за достъп до класифицирана информация на зам.-председателя Георги Гатев, елегантно подема изложението на баталията Рашков. Стриктно излага и всички следващи се данни, но на очи се набиват финалните пасажи от доклада.

Който можеше, ни спъваше

През 2017 г. ДАНС е осуетила три проверки на Бюрото, но далеч по-тревожното е, че това вече е официална позиция на Агенцията за национална сигурност – представителите на Бюрото за СРС няма да имат достъп до материалите, на които се основава искането за използване на спецсредства, пише в доклада си Бойко Рашков.  Според Бюрото това е равнозначно на възпрепятстване на държавен орган да изпълни функциите си, но изпратеният сигнал до главния прокурор е без отговор, сочи той.

В същото време Бюрото е изпратило до главния прокурор няколко сигнала, включително за неправомерно прилагане на СРС спрямо магистрат, като е оспорило и постъпило становище от СГП по случая.

През 2017 г. са образувани 146 преписки за проверка на неправомерни СРС. 124 от тях са по сигнали на граждани, сред които 2 депутати от 44-о НС, 8 магистрати, 4 членове на ВСС и 12 адвокати. В 13 случая Бюрото се е самосезирало, 9 сигнала са препратени. През 2016 г. са образувани 88 такива преписки.

В края на 2017 г. са решени 122 преписки, до края на май 2018 г. още 16 от останалите 24 преписки. Един магистрат е уведомен два пъти, че спрямо него в различни периоди неправомерно са прилагани СРС  – по две искания през 2008 г. и по две през 2013 г.  Нарушенията в тези случаи са за изготвяне на исканията от некомпетентен орган, постановяване на разрешения от некомпетентен орган, надхвърляне на допустимия законов срок за използване и прилагане.

От 2014 г. до 2017 г. Бюрото е уведомило 20 граждани, единия 2 пъти, за неправомерни СРС. Девет от тях са предявили искове по ЗОДОВ за общо около 450 000 лв. А съдилищата приемат констатираните от Бюрото факти.

Иначе през 2017 г. са  осъществени процедури спрямо 2748 лица при 2749 през 2016 г. и 3 пъти по-малко, в сравнение с 2011 г., когато са били 8184. Най-много искания – 56,50 % е имало от МВР, следват прокуратурата с 36,94 %, ДАНС – 6,41 %. Само в 55 случая СРС са били приложени за опазване на здравето и имуществото на застрашени и спрямо свидетели, за разкриване на престъпления, извършени от други. По този показател е налице чувствително намаление в сравнение с предни години – с 24,66 % спрямо 2016 г., 30,38 % спрямо 2015 г. и 66,05 % спрямо 2014 г. Относштелният дял на прокуратурата се е увеличил със 7 %, за сметка на спад при МВР и ДАНС.

Най-често исканите СРС са били за оперативен способ „наблюдение“, после е подслушването, трети по популярност -способът „проследяване“. Актуалното покрай акцията „Младост“ белязване е едва на пета позиция.

За 640 лица СРС са започнали да се прилагат веднага след разрешението на съдия, а за  28 – неотложно, преди получаването на такова разрешение.

Имало е 5939 искания, отказите са 1315, разрешенията съответно – 4624.

Както и в предни години, най-много СРС са искани по разследвания срещу организираната престъпност, следват наркопрестъпления, контрабанда и прочее. 62,79 % от разрешенията са дадени от спецсъда (1808), на второ място е ОС-Пловдив, трети е ОС – Стара Загора и едва на четвърто място СГС със 196 броя.

Изготвени са 1670 броя веществени доказателствени средства (ВДС), сиреч годни за процес.

Съотношението между броя изготвени ВДС и броя на лицата с временно ограничени поради тази дейност права е 55,52 %, отчита националното бюро. Процентът е по-висок от предни години, което е положително, но все пак….

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.