Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът не пусна Петко Дюлгеров да оперира око “навън”

Спецсъдът не пусна Петко Дюлгеров да оперира око “навън”

Defakto.bg

Петко Дюлгеров, третият задържан при показната акция “Младост”, няма да излезе на свобода, за да си направи трансплантация на роговицата на окото. (На снимката – докато е свободен, отказва да бъде фотографиран като арестант).

Това реши днес специализираният съд и отхвърли молбата на Дюлгеров за промяна на мярката му за неотклонение от “задържане под стража” в по-лека заради лошото му здраве. А пред журналисти прокурор Илиан Рангелов даде заявка за скорошно внасяне на обвинителен акт по показната акция на новата КОНПИ и спецпрокуратурата, отчетена от тях за голям успех.

Бившият кмет на “Младост” Петко Дюлгеров е сочен от прокуратурата като посредник в подкупа (твърдяни общо 500 000 евро, “получени” 70 000 евро), за който са обвинени сегашният кмет Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова. Парите дава строителният предприемач Александър Ваклин, който е само свидетел по делото. А, въпреки оказаното “съдействие” срещу обещания да не бъде задържан (“признания” без адвокат и очевидно без правна стойност), Дюлгеров е в ареста от 17 април. Тогава бе и емблематичната акция в центъра на София, при която Иванчева и Петрова часове наред бяха държани с белезници пред погледите на изумени минувачи. Двете дами и в момента са в ареста, утре в апелативния спецсъд е делото за тяхното отстраняване от длъжност по искане на прокуратурата. Междувременно защитата на Биляна Петрова подготвя нейната жалба в Страсбург за нарушени човешки права – пишат я специалисти от Германия, Франция и България от офиса на адвокат Ирен Савова в Прага.

Петко Дюлгеров, от своя страна, бе поискал свобода, за да се лекува извън килията.

“Той е с много влошено зрение, необходима му е трансплантация на роговица, която трябва да се направи в най-кратък срок“, заяви пред журналисти днес адвокатът му  Мариана Тодорова. Обясни, че има медицинска експертиза поискана от съда, в която лекарите казват, че ако се извърши такава трансплантация състоянието на подсъдимия няма да е съвместимо с условията на арест. Операцията е планирана след около 20 дни, а молбата за трансплантация е от 2016 г.
Изслушана от спецсъда медицинска експертиза обаче заключава, че няма спешно състояние, налагащо моментална трансплантация. Нещо повече – при проблеми с роговицата изчакването било по-добрият вариант, понеже при евентуален неуспех на операцията можела да се наложи следваща трансплантация.
Самият Петко Дюлгеров определи състоянието си като “лошо”. “В килията ми е сумрак, надраскаха се лещите ми, поисках с много молби лампа, но ми отказаха и казаха, че трябвало да си поискам фенерче”, обрисува картината зад решетките той.
Събрани са още доказателства, които подкрепят обвинителната теза и продължава да е налице обосновано подозрение, че Дюлгеров е извършил престъплението за което е обвинен, обяви прокуратурата. Здравословното му състояние е съвместимо с условията на арест и няма да го влоши, смята обвинението.
Спецсъдът констатира наличието на прогресиращо заболяване с намаляване на зрението, прие, че в момента то не пречи Дюлгеров да остане арестант, а и трансплантацията можела да се извърши по-рано. Но ако има влошаване на състоянието, мярката за неотклонение ще бъде преразгледана.
Днешното определение не е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ обяви (по запитване на медии) как дисциплинарно е уволнила сегашната шефка на кабинета на Рашков

Информация за Елена Фичерова-Караиванова, в момента началник на политическия кабинет на вътрешния министър Бойко Рашков, …

Бойко Рашков: Ще искам отстраняване на шефовете на службите. Позорно е по време “на жътва” да излязат в неплатен отпуск

 Гешев вече няма да има на подчинение служби от МВР, така както е подчинил прокуратурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.