Последни новини
Home / Законът / Съдебната власт се престарава със заличаването на имена

Съдебната власт се престарава със заличаването на имена

Defakto.bg

Съдебните производства са извън контрола по GDPR

Венцислав Караджов

В еврорегламента за защита на личните данни ясно е казано, че съдебните производства не подлежат на контрол от надзорния орган. Това обяви шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по БНР.

Той коментира последните “решения” на прокуратурата да изпраща прессъобщения за повдигнати обвинения или внесени обвинителни актове, скривайки имената на обвиняеми зад длъжностната им характеристика, упоменаването “гражданин на РБ” или без всякакво назоваване. От съда, на свой ред, съобщения за предстоящите за разглеждане дела вече също започнаха да се пускат с инициали на подсъдимите – дотам, че публичното правосъдие да стане тотално неразбираемо за публиката и да остане тотално неизвестно за нея.

Според Венцислав Караджов в обхвата на Закона за защита на личните данни попадат само крайните актове на съда и тогава “лицата трябва да са един вид псевдонимизирани чрез заглавните си букви, да не се разбират техният адрес, град” и т.н. Извън това обаче процесът е публичен и ЗЗЛД не се прилага, стана ясно от обясненията на шефа на комисията. С други думи – съдебната власт очевидно се престарава.

Венцислав Караджов съобщи също, че до 7 юни ще е готов окончателно проектът за промени в Закона за защита на личните данни, в изпълнение на GDPR, предизвикал много несъгласия и забележки от институции, правни професии, неправителствени организации. В окончателните предложения ще бъдат премахвани първоначално заложените минимални размери на санкциите за нарушения при ползването на лични данни, каквито няма в еврорегламента.

“Ще се опитаме максимално да дадем възможност и на журналистите да обработват лични данни с цел именно постигане на обществения интерес за информираност. Така че да не изпадаме в ситуации, в които физически лица, които не желаят да са обект на журналистическо разследване, да подават жалби до комисията, тъй като общественият интерес в случая надделява”, каза още Караджов. За публичните регистри вероятно ще бъде направено допълнително уточнение за използване на ЕГН.

Идеята е парламентът да разгледа и да се произнесе по промените до края на юли.

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.