Последни новини
Home / Законът / Във времето на „тайните“, ВСС засекрети и броя на наказателните дела срещу съдии (обновена)

Във времето на „тайните“, ВСС засекрети и броя на наказателните дела срещу съдии (обновена)

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС прие за сведение информацията за образувани наказателни поризводства срещу съдии към 15 май 2018 г. С тази „новина“ започна днешното заседание на колегията, но не питайте за детайли – дори и бройката на водените дела очевидно вече е секретна!

Дали се дължи на криворазбрания прочит на евродирективата за защита на личните данни GDPR, в която подобни ограничения за Темида няма (и го обясниха вече не един и двама), дали е удобно използване на ситуация за ограничаване на и без това ограничената публичност в работата на този ВСС, кадровиците си знаят. Но ставащото започва да надхвърля всички граници.

Днес единодушно, без нито един опонент, съдийската колегия на съвета гласува, че трябва да разгледа информацията за водените наказателни дела при „закрити врата“.  А преди това Драгомир Кояджиков обяви, че „засекретяването“ се налагало, понеже се изнасяла следствена тайна и това не можело да става без разрешението на наблюдаващия прокурор или на съда, ако делото е на съдебна фаза.

Всъщност въпросната информация, която се събира и докладва не само в този ВСС, а и в предните, е основно за бройката на водените наказателни производства, престъпленията, за които са обвинени съответните магистрати и кои са те. Къде е тук следствената тайна, при положение, че за всеки обвинен съдия прокуратурата оповестява факта публично?

И още – в предния ВСС председателят на съдийската дисциплинарна комисия Галя Георгиева изчиташе данните, без да иска изключване на мониторите, а после те се качваха и на сайта на съвета. По време на заседанието по тази точка понякога дори се водеха и дебати -публични. Пример, който заслужава да бъде последван.

По-късно дойде следното съобщение на ВСС:

„Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение информация за образуваните наказателни производства срещу съдии към 15.05.2018 г.

Според посочените данни са образувани седем наказателни производства срещу петима съдии от различни нива на съдебната власт. Срещу двама от тях се водят досъдебно производство и наказателно дело.

В периода 01.01.2018 г. – 15.05.2018 г. са приключени 3 наказателни производства срещу трима магистрати. Срещу двама от тях наказателните дела са завършили с оправдателни присъди, а срещу третия с осъдителна присъда.“

Чудесно! Но ако занапред пост фактум ще ни информират за станалото на публични заседания, те дали наистина са публични, както предвижда законът, а?

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.