Последни новини
Home / Законът / Наши евродепутати: Тържествата за пробива по пакета „Мобилност” са твърде преждевременни

Наши евродепутати: Тържествата за пробива по пакета „Мобилност” са твърде преждевременни

Defakto.bg

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент вчера отхвърли някои от промените в Пакета „Мобилност“, срещу които се бяха обявили българските превозвачи.

Няма да е  задължително на три седмици водачите да се прибират вкъщи, това ще бъде възможност, ако те поискат,  работодателят ще трябва да им осигури завръщането.  Изцяло отпада ангажиментът за заплащане на командировъчни, каквито са в съответните държави в Европа в сектор „Транспорт“.  Отпада и тоталната забрана за спане в кабината на камиона при положение, че е паркиран на място с видеонаблюдение.  Могат да бъдат изполвани паркоместа на бензиностации, което устройва българските превозвачите.

По повод вчерашното гласуване в транспортната комисия премиерът Борисов напочни, че : „Когато бяха в София, до два и половина през нощта с президента Макрон и с канцлера Меркел сме обсъждали тази тема – кое ни притеснява и какви загуби ще понесем, посочи премиерът. В нашето голямо европейско семейство не стават нещата с чукане по масата и с изхвърляне какво ще стане и какво няма да стане, начинът, по който се гарантира успех, това е диалогът, убеждението, работата“.

Преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, битката тепърва предстои.  Това заяви пред радио „Фокус“  евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод отхвърлените спорни текстове. По думите му въпреки добрите новини има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение.

„Самото предложение за плана „Макрон“ беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа“, добави той.

„Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка – в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано. Това по същество означава връщане на камиона – дали ще е водачът или превозното средство е едно и също“, добави той.

„Вчерашното гласуване е добра новина за родния транспортен бизнес, но Западна Европа не се е отказала от прокарване на идеите си“, заяви Джамбазки. „Краят на казуса вероятно ще стане ясен през есента“, прогнозира той.

Пробивът, постигнат по време на това гласуването вчера коментира и  евродепутатът Петър Курумбашев пред БНР от Прогресивния алианс на социалистите и демократите

Той също акцентира върху противоречието заложеното в изискване на всеки три седмици да има поне едно натоварване и разтоварване в държавата-членка на регистрация –  тоест ако отпада изискването за връщането на шофьора, то остава изискването за връщане на камиона, което Курумбашев определи като „странно”.

Предстои третото гласуване – в пленарната зала, затова е много рано да се бие тъпана, изтъкна той. По думите му, мачът свършва, когато съдията свири в края на 90-те минути или в края на продълженията:

„В момента сме към края на второто полувреме по отношение на парламента. Да видим как ще преминат в пленарна зала всички тези 7-8 гласувания, от които 3-4 са сериозно в наша полза, 3-4 не са в наша полза.“

Курумбашев предположи, че гласуването в парламента може да стане в рамките на настоящата сесия – през юли.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.