Последни новини
Home / Законът / Нови четири тома СРС по делото „Младост“, появяват се Б.Б. и Ц.Ц.

Нови четири тома СРС по делото „Младост“, появяват се Б.Б. и Ц.Ц.

Defakto.bg

Последно: Апелативният спецсъд ще гледа отстраняването на кмета и зам.-кмета на 7 юни

Нови четири тома веществени доказателствени средства, резултат от подслушвания със СРС, е внесла вчера прокуратурата по делото „Младост“. А в показани от Десислава Иванчева на журналисти листчета с „преписи“, в записаните разговори се говори за „Б.Б.“ и „Ц.Ц.“, като комуникацията е между далия прословутия подкуп строителен предприемач Александър Ваклин и посредника, в момента обвиняем Петко Дюлгеров – според едната версия.  Зад въпросните инициали очевидно се разпознават премиерът Бойко Борисов и шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

По-късно, отново пред журналисти прокурорът Тихомир Стоев, даде своите разяснения: в разговори наистина ставало дума за „политически лица“. Но тези лица (политиците) нямали нищо общо с деянието, за което се води делото, а били споменавани в общ контекст между тримата обвиняеми – Дюлгеров, Иванчева и Петрова.

Не, разговорите са между Ваклин и друг инвеститор. Като в тях се споменава включително „сума“ за спецпрокуратурата за показната акция, е третото обяснение. Че Б.Б. и Ц.Ц. фигурират в материалите обачв не отрича никой.

Днес апелативният спецсъд за втори път отложи заседанието, на което трябва окончателно да се произнесе дали кметът на „Младост“ Десислава Иванчева и зам.-кметът Биляна Петрова да бъдат отстранени от длъжност до приключване на наказателното производство. На първа инстанция спецсъдът удовлетвори искането на прокуратурата, понеже Иванчева кадрувала и от ареста. А Петрова, без конкретни провинения,  се отстранява заради „опасността“ да стане и.ф. кмет. (Такава опасност вече няма, СОС назначи за временен кмет друг заместник – Георги Русев).

Миналата седмица апелативният спецсъд отложи заседанието, давайки възможност на двете дами да се запознаят със събраното от прокуратурата.

Днес съставът начело с бившия член на ВСС Галя Георгиева постанови ново, последно отлагане за 7 юни, заради новите четири тома. И задължи прокуратурата, ако ще представя още материали, да го направи до края на деня днес. Позова се включително на Евроконвенцията за защита правата на човека.

Преди това адвокатът на Биляна Петрова Ирен Савова (на която явно й върви да поема дела с височайши инициали – пример тефтерчето на Златанов) обоснова и с евроаргументи нуждата от отлагане.

Както е известно, нейният офис в Прага усилено работи по жалбата на Петрова за нарушени права на справедлив процес до Съда в Страсбург.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.