Последни новини
Home / Законът / Съдии от СГС пишат на депутати, министри, кадровици за спешни законови промени (допълнена)

Съдии от СГС пишат на депутати, министри, кадровици за спешни законови промени (допълнена)

Defakto.bg

Обявяване на конкурси, „преселване“ на магистрати от Съдебната палата и други мерки обсъжда колегията на ВСС

В писмо до Народното събрание, Министерството на правосъдието, ВСС съдии от Софийския градски съд изцяло застават зад внесения проект за промяна на подсъдността по делата срещу застрахователи и по искове на потребители като реална мярка за облекчаване на тяхната натовареност. Магистратите апелират за спешно приемане на тези промени в ГПК и отправят покана до институциите за среща в Съдебната палата между 11 и 15 юни.

Под обръщението, което предстои да бъде внесено, са се подписали 84 съдии и младши съдии, включително и.ф. председателят Десислава Попколева.

Подкрепата е за проекта, внесен на 20 май от депутати от БСП, но идеите са на самите магистрати. Дотам се стига, след като те не са били приети от работна група в Министерството на правосъдието, включително заради отпор на застрахователи и адвокати. Най-общо се искат промени в ГПК, които да разпишат подсъдност на исковете за обезщетения за вреди срещу застрахователи, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи да е по постоянния адрес или седалище на ищеца илипо местонастъпването на поризшествието. Тези дела сега основно се натрупват в СГС заради централите на застрахователите. По постоянен адрес или седалище на потребителите да се разглеждат и техните искове – подсъдни на районни съдилища, струпани в СРС.

„Приемането на проекта ще подобри достъпа на гражданите до правосъдие и ефективността на съдебната система“, пишат 84-те съдии. И напомнят, че невъзможността за разглеждане на делата в разумен срок удря както по гражданите, така и по държавата, която плаща за мудното правосъдие.

За писмото заговори днес на заседанието на съдийската колегия и Даниела Марчева.

Случи се при обсъждането на сигнала на Любомир Василев от гражданското отделение на СГС за невъзможната ситуация в съда, съпроводено с предупреждение, че магистратите са на предела си. Подобни послания от началото на годината отправят съдиите от най-големия окръжен съд в страната.

В крайна сметка след упоителен дебат кадровиците приеха сигнала за сведение, но начертаха като възможни мерки както законови промени, така и обявяване на конкурси за незаетите длъжности в СГС още през юли. Заговори се и за промяна на съдебната география – например част от делата на СГС да се прехвърлят по подсъдност на Софийския окръжен съд, който бил съгласен.

Всичко това обаче е въпрос на бъдеще. А съдиите вече настояват за мерки веднага.

Пренасочване на европарите за несбъднатия анализ на ВАС и административните съдилища

В извънредна точка днес съдийската колегия излезе с още едно решение. Тя предлага на пленума на ВСС да отправи искане до Министерството на финансите в качеството му на Координационно звено по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи, за пренасочване на европари. Конкретно средствата, предназначени за функционален анализ на административното правосъдие и ВАС, да отидат за централизирана електронна обработка на заповедни дела – сиреч за създаване на системата, която ще позволи пренасочване на заповедните производства към всички районни съдилища в страната, в момента те се съсредоточават в Софийския районен съд.

„С решението на Пленума трябва да се възложи на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, и на членовете на Съвета за координиране към ВСС Боряна Димитрова и Даниела Марчева – членове на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС, да изготвят текста на посоченото искане в срок до 08.06.2018 г., след което то да бъде изпратено незабавно в Министерството на финансите.

Решението е взето във връзка с получено във ВСС на 31.05.2018 г. писмо от министъра на правосъдието, в което се посочва, че на 29.05.2018 г. Министерският съвет е оттеглил от списъка с приоритизираните искания за 2017 г. предложение с предмет „Осигуряване на експерти за подготовка на функционален анализ на ВАС и системата на административните съдилища. Изготвяне на предложения за оптимизиране и регулиране на натовареността на ВАС и административните съдилища, включително чрез промяна на подсъдността на определени видове дела и структурни мерки“.

Министърът на правосъдието предлага да се потърси възможност за усвояване на освободените средства, като се отчита отправената в доклада на Европейската комисия в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, публикуван през месец януари 2017 г., препоръка „да се намери решение на положението с натовареността в най-натоварените съдилища въз основа на новите стандарти за натовареност и да се постигне съгласие за реформа на съдебната карта едновременно с развитието на електронното правосъдие“, се казва в съобщението на ВСС. За колко пари става дума не е известно.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.