Последни новини
Home / Законът / Владимир Чавдаров е новият апелативен прокурор на Варна

Владимир Чавдаров е новият апелативен прокурор на Варна

Defakto.bg

Той спечели новия пост насред втория си мандат начело на ОП

Единодушно, прокурорската колегия на ВСС избра Владимир Чавдаров за апелативен прокурор на Варна. Доскорошният окръжен обвинител на града спечели в конкуренция с двама претенденти от самата апелативна прокуратура – Вилен Мичев (зам.-шеф на АП) и Стефка Якимова, която бе наградена за участието си в делото „Килърите“.

Владимир Чавдаров е с над 24 години юридически стаж, започва като военен следовател, после е военен прокурор в София,  през 2005 г. главява военната прокуратура във Варна. От 2010 г. досега е окръжен прокурор на града, който кара втори мандат.

Първоначално кандидатурата му за апелативен прокурор на Варна бе обявена за недопустима, тъй като прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите прецени, че това ще е трети поред, непозволен по Конституция началнически мандат. След тълкуването на КС, че забраната е само за една и съща ръководна длъжност, Чавдаров се върна в надпреварата.

Кандидатурата му бе атакуема и поради факта, че той е от по-ниска по степен прокуратура, а претендентите му – от същия орган на съдебната власт, за чието ръководство се кандидатства.

Прокурорската колегия обаче приема, че и тази пречка вече не е налице, позовавайки се на скорошното решение на Върховния административен съд по делото за председателя на апелативния спецсъд. На първа инстанция ВАС обяви, че кандидат от по-долно ниво „по изключение“ може да бъде предпочетен, ако е спечелил мнозинството сред кадровиците.

Сред заложените мерки в концепцията на Чавдаров са повишаване правната квалификация и професионализма на магистратите и разследващите органи, подобряване качеството на изготвяните прокурорски актове, засилване на контролните функции по надзори, постоянен контрол по делата взети на специален надзор, корупционните престъпления и неприключилите дела за организирана престъпност. Акцент е поставен върху приложението на съкратените форми на разследване, увеличаване натовареността на следователите, провеждане на магистратски съвещания за формиране на единно становище по наказателно-материални и наказателно-процесуални проблеми, както и на решения, имащи дългосрочно и стратегическо значение за работата на прокуратурата, съобщават от ВСС.

И още: „Кандидатурата на Владимир Чавдаров бе подкрепена от членовете на ВСС Йордан Стоев и Евгени Диков, които се позоваха на отлично структурираната концепция, очертаните положителни насоки в дейността на прокуратурите от апелативния район, констатираните негативни тенденции и предложените начини за отстраняването им. Сред изложените аргументи бяха опитът на Чавдаров като административен ръководител, визията му за развитието на апелативния район и реалната възможност тя да бъде успешно реализирана, съобразно предходната практика на кандидата.

Посочено бе, че кандидатът се отличава с принципност, стриктност и безспорен професионализъм. Отчетено бе, че е налице практика на ВАС по сходни казуси, при които магистрати от по-ниски нива се назначават за административни ръководители, без да са единствени кандидати в процедурите“.

 

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.